סוטה חובה או רשות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 12/04/20 01:01 יח בניסן התשפ

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב חנן שוקרון.

במדבר פרק ה יב

דַּבֵּר אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם אִישׁ אִישׁ כִּי-תִשְׂטֶה אִשְׁתּוֹ וּמָעֲלָה בוֹ מָעַל

תורה תמימה

ואמרת אליהם - לרבות ארוסה ושומרת יבם לקינוי (שיכול לקנא להן) סוטה כ"ד א':

ספר החינוך מצוה שסה - מצות סוטה שיביאה הבעל אל הכהן ויעשה לה כמשפט הכתוב (מ).

שאלה 1: מחלוקת האם יכול לקנא לארוסה ושומרת ייבם ?

ויש נשים שאינן שותות אף על פי שרצו הן ובעליהן, וחמש עשרה נשים הן, ואלו הן, ארוסה ושומרת יבם (לעיל כתוב שכן ??), דכתיב במדבר ה', כ"ט תחת אישה, ואלו עדיין אינן תחת איש.

שאלה2: אני זוכר שקינוי זה רשות וכאן כתוב שחובה.

ועובר על זה וקינא לאשתו ונסתרה ולא הביאה אל הכהן לעשות לה המעשה הכתוב בפרשה ביטל עשה זה.

תודה ממשה

תשובה

1. עיין ברמב"ם בהלכות סוטה. אין מחלוקת בדבר. כך גם מופיע בגמ' סוטה דף כד (משנה פרק ד)

אפשר לקנא להן, אבל לא שותות בפועל.

2. נכון. ביטל את האפשרות של 'עשה'.

האם קינוי סוטה הוא רשות או חובה, זו מחלוקת תנאים בתחילת מסכת סוטה, דף ג.

בהצלחה בלימודך

אני מציע, בצמוד לספר החינוך, לעיין ברמב"ם בהלכות המתאימות.