ברכות ה'מוציא' ו'הגפן' ביום חול

חדשות כיפה חברים מקשיבים 03/10/21 12:59 כז בתשרי התשפב

שאלה

ידוע הדין בדבר קידוש בשבת וביום טוב בהם מברכים קודם על על היין ולאחר מכן על הפת (מברך 'הגפן' ולאחר מכן 'המוציא').

אולם, מה הדין בחול המועד (או סתם ביום חול) כשיש על השולחן גם לחם וגם יין ואני חושק בשניהם?

האם אני מברך 'המוציא' ואז 'הגפן'?

תשובה

שלום לך.

הקידוש בשבת הוא מצד תקנת חכמים כדי לקיים מצוות "זכור את יום השבת לקדשו"- זכרהו בדברים הנאמרים על היין (כך לדעת חלק גדול מהראשונים).

גם הקידוש ביו"ט הוא מהתורה, שנאמר: “אלה מועדי ה’ אשר תקראו אותם מקראי קודש”. אך לדעת רוב האחרונים הוא מצווה מדרבנן.

המשותף לשני סוגי הקידוש הוא שצריך להזכיר את קדושת היום בתפילה וגם בתחילת הסעודה, ובאמת אם אין לו יין יכול לקדש אף על הלחם.

בחול המועד, או בסתם יום של חול, אין מצווה להזכיר את קדושת היום (כי באמת אין), ולכן מתחילים את הסעודה מברכת המוציא, ולאחר מכן יכול לשתות יין, וכמובן שמברך עליו 'בורא פרי הגפן' (כי המוציא לא פוטר אותו), ולא צריך לברך ברכה אחרונה כי ברכת המזון פוטרתו.

ואם תרצה לשתות יין לפני הסעודה (ביום חול) מותר לך, רק שאין צריך לברך ברכה אחרונה לאחר מכן, מכיוון שהיין שייך לסעודה (אלא אם כן יש הפסק בין שתיית היין לסעודה ע"י טיול מחוץ לבית למשל).

שיהיה בהצלחה, ותזכה לקדש את כל אכילותיך למען שמו יתברך!

בהצלחה,

אבי