נידה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 26/04/20 11:47 ב באייר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני כבר כמה שנים מקפידה על נידה. והיום קרה לי אירוע מצמרר של חטא בנידה. הוסת שלי סדירה כבר כמה שנים, ולצערי הסתמכתי עליה, ובעת קיום היחסים היו לי לפתע חששות שאולי קיבלתי מחזור אך לא עצרתי. לאחר מכן גיליתי שאכן קיבלתי וסת מוקדם מן הצפוי. אחרי שהבנתי מה שקרה, הרגשתי התקף חרדה וצער עמוק ובכיתי זמן ארוך. אני מזועזעת קשות שחטאתי בכך אחרי שהשתדלתי כל כך להקפיד. אני תוהה איך אני יכולה לכפר על זה? מה לעשות? אני מרגישה אובדת עצות וכלכך עצובה שזה קרה.

תודה רבה על המענה.

תשובה

בס"

ד

שלום וברכה

עיקר התשובה שהקב"ה רוצה מבריותיו היא ההרגשה הפנימית שאדם חטא, וכך גם דוד המלך, למרות שלא חטא בפועל אבל ההרגשה הזאת והתפילה לקב"ה "הרבה כבסני מעוני" היא הבסיס האמיתי לתשובה, וכתוב שאנו לומדים דרכי תשובה מדוד המלך. לכן ההרשה הפנימית שלך היא ביסוד התשובה.

לעצם השאלה שלך תופעה זו כבר הוזכרה בספרות הפוסקים והרמ"א כתב ש"אשה ששמשה שלא בשעת וסתה, (הכוונה שזה לא בזמנים הראויים לראות, אלא במהלך הימים הנקיים שלה, ואין בהם ימי ראייה) ומצאה אחר התשמיש דם מקרי אונס אפילו לא בדקה תחילה ואינם צריכים כפרה לא הוא ולא היא" אמנם המקרה שלכם מעט שונה מכיוון שאת הרגשת בתחילת האישות שבינכם את ההרגשה והיית צריכה להודיע לו להפסיק, אבל ברור שלא חטאתם בעצם הדבר שהרי היית בימי טוהר. על כן צריך לעשות תשובה גם את וגם אישך, אתם צריכים להתחרט על מה שקרה (למרות שהיה בלא תכנון מוקדם), ויש להתוודות בתפילה על מה שקרה, ולקבל עליכם שתקפידו יותר בענייני טהרה, אולי להשתדל לבדוק לפני תשמיש, וכן כדאי אולי ללמוד שוב את ההלכות שבינו לבינה. כמו כן ראוי לתת צדקה, לפחות שווי אכילה יומית (כשלושים שקל) כפול שלשה ימים. והשם הטוב יכפר.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ