נטילת ידיים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/11/19 04:05 ג בחשון התשפ

שאלה

אני נוטלת ידיים ללא כלי זה בסדר?

כמה שניות הזרם מים צריך להיות פתוח כדי שזה ייחשב טבילה?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אין נטילת ידיים ללא כלי. תקנו חכמים שהמים יישפכו על הידיים מתוך כלי, וששפיכה זו תיעשה ב'כח-גברא', היינו בכוחו של אדם. וסמכו דבריהם על הפסוק (במדבר יט, יז): "וְנָתַן עָלָיו מַיִם חַיִּים אֶל כֶּלִי".

בברז הרגיל שבכיור אי אפשר ליטול ידיים, שאף כי הזרם הראשון שיוצא אחר פתיחת הברז נחשב כבא מ'כח-גברא', צינור המים אינו כלי, ולמדנו שהנטילה צריכה לבוא מכלי.

אפשר ליטול את הידיים בלא כלי ובלא 'כח-גברא', רק על ידי טבילתן במקווה כשר(!) וכן במעיין, נהר וים. שכן כוחו של המקווה גדול מכוח הנטילה, שהרי הטבילה במקווה מטהרת את כל הגוף, קל וחומר שתטהר את הידיים. גם על טבילת הידיים מברכים "על נטילת ידיים".

מתוך פניני הלכה - https://ph.yhb.org.il/10-02-09/