נוכחות בעבודה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 03/03/20 15:50 ז באדר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

ברשותך שאלה אשר מטרידה אותי.

אני עובד כעובד מדינה ומחתים שעון נוכחות. השכר שלי אינו גבוה והמנהל שלי אשר בעל תפקיד בכיר והיחיד שאחראי עליי מאוד מעריך את עבודתי ואינו רוצה שאעזוב את העבודה כי זה עלול לסרבל מאוד את העבודה שאנחנו כמחלקה אמונים לבצע. (אני משמש כסגן שלו ויש עוד עובדים ביחידה)

בכל אופן המנהל אמר לי שאין לו בעיה שאם סיימתי את משימותיי ובאישור שלו אלך הביתה למספר שעות ואחזור מאוחר יותר. בעוד בזמן זה שעון הנוכחות עדיין רץ ואני כביכול מרוויח שכר.

כמו כן המנהל ראה שאני לא מצליח לעשות שעות נוספות אז הציע ביוזמתו שאגיע בימי שישי ואעביר כרטיס נוכחות מבלי להיות בעבודה. הוא עושה את זה כי חשוב לו שיהיה לי שכר אשר מתאים לכישורים שלי כי דרך אחרת להעלות את שכרי לא צלחה על אף שניסה מול גורמים בכירים במערכת.

ראוי לציין שהעבודה שאני עושה חשובה ומקצועית, שאני מאוד לויילי והיחסים האלה הם דו כיווניים כי מספר פעמים הגעתי לעבודה לבצע משימות דחופות לבקשת המנהל על אף שהייתי עם יום רפואה ואף עם ילדיי שלא הרגישו טוב כדי לבצע מה שהמנהל ביקש. כלומר הגעתי לעבודה ולא העברתי כרטיס נוכחות כלל כי הגשתי יום מחלה בעבור יום זה.

רציתי לשאול האם יש כאן עניין של גזל חס ושלום? או שמא הדבר מותר היות והמנהל מאשר את חסרוני ויודע שאין פגיעה בתפוקת העבודה גם בהיעדרי?

שאלה מעט מורכבת. תודה רבה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

במקום פרטי בודאי שמנהל יכול לעשות הסכמים כאלו כיוון שזה תפקידו, אבל במערכת של עובדי מדינה, אינני יודע אם הדבר ניתן לביצוע. על כן צריך לברר שאמנם יש סמכות לעשות תנאים והסכמים כאלו. במקרה שזה חוקי אפשר גם מדין תורה.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ