נדר בחלום

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 27/05/19 12:16 כב באייר התשעט

שאלה

שלום,

בשבת האחרונה קרה לי דבר מוזר. חלמתי שאני מקבלת על עצמי שלא להתעסק יותר בסגולות הקשורות למציאת הזיווג.

הבנתי שיש עניין של נדר בחלום ושצריך להתיר אותו על ידי שלושה.

מעבר לזה שקצת קשה לי להבין את העניין, הרי סה"כ חלמתי חלום וזו לא החלטה שהייתי מקבלת על עצמי כשאני ערה ומודעת. האם במקרה שלי אכן יש חשש לנדר? לכאורה אני לא יכולה כעת להגיד פרקי תהילים מסויימים שנהגתי להגיד בתקופה האחרונה כסגולה לזיווג, להתפלל בקברי צדיקים אם תהיה לי הזדמנות כזו וכו'.

בכל מקרה, אני מניחה שאין בעיה לבקש בקשות בתפילת שמונה עשרה, לפני תהילים שהייתי אומרת ממילא וכד'?

אציין שאני לא זוכרת את הנוסח המדויק ש"אמרתי" בחלום, ואם הייתה שם בפועל התייחסות לסגולות באופן כללי, אך בפירוש הייתה התייחסות לסגולות הנוגעות לזיווג.

אשמח לעזרה. תודה מראש

תשובה

וברכה

א. השולחן ערוך מביא שתי דעות: ''הנודר בחלום אינו כלום ואינו צריך שאלה ויש אומרים שיתירו לו עשרה דידעי למקרי (ויתירו לו בחרטה כאלו נדר בהקיץ) (תשובת הגאונים) ויש לחוש לדבריהם (מיהו אי לית ליה בקלות עשרה דידעי למקרי יתרנו בשלשה כשאר נדר) (רשב''א סימן תרס''ח)''. אולם הט''ז שם סיים את דבריו: ''ומצאתי למהר''ל מפראג שהשיב בתשובה הלכה למעשה כהרא''ש דאין צריך התרה כלל'', ושם מדובר לא רק על נדרי אישה אלא על כל הנדרים.

לכן, את יכולה להתעלם מהנדר בחלום, ולעשות את מה שאת מאמינה בו.

כל טוב, ושמחינו בשמחות