מצוות הצדקה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 01/11/19 10:01 ג בחשון התשפ

שאלה

שלום! רציתי לשאול בבקשה - כאשר אני מייחדת כסף לצדקה, וכשבסוף מצטבר לי ואני רוצה לתת אותו, מכיוון שייחדתי לצדקה אני חייבת לתת דווקא לעניים? או שאפשר לכל דבר אחר שמוסיף טוב וצריך תרומה?

ומה ההבדל בין כסף של צדקה לבין כסף של מעשר? כל אחד מיועד למשהו אחר או שלא חייב?

וגם אשמח לקבל דוגמאות ל"צרכי ציבור"

תודה רבה!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

כספי צדקה או מעשר כספים מיועדים בעקרם לעניים שקשה להם ל"סיים את החודש" והם נמצאים בחובות בגלל דברים בסיסיים ולא בגלל מותרות. אמנם אפשר גם לצרכי צבור, אבל זה במקום שאין עניים. צרכי רבים - הכוונהה היא כמו בית כנסת, בית מדרש, ישיבה כוללים וכדו'. וכן עוד דברים צבוריים, כגון שחרור אסירים. שאין כאן אדם פרטי שמקבל אלא זה שייך לכל הכלל.

הנותן מעשר כספים בזה הוא נחשב שעושה צדקה.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ