ממזרות מדרבנן

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 02/09/20 12:51 יג באלול התשפ

שאלה

בס״ד

יש לי שאלה לגבי דין ילדי אישה ובועלה. ילדיהם לא ממזרים דאורייתא אך ישנה מחלוקת לגבי כך שהם ממזרים מדרבנן. המחמירים טוענים שכאשר הקשר בין האישה לבועלה נעשה דרך נישואין אז הילדים הם ממזרים מדרבנן.

השאלה היא מה הכוונה? האם הכוונה היא שכשאר האישה מתגרשת מבעלה הראשון ולאחר מכן נישאת לבועלה, או האם הם התכוונו שכאשר האישה נישאת לבועל בעודה נשואה לבעלה הראשון. דבר זה יכול לקרות כמו בדוגמת ״אישה שבעלה הלך למדינת הים״- במקרה הזה האישה הסתמכה על שמועות שבעלה מת ולא בדקה זאת טוב לפני שהתחתנה בשנית ואז התברר שבעלה חי, ואז חכמים קנסו אותה כי לא בדקה כמו שצריך אם בעלה באמת מת לפני שהתחתנה בשנית. (האישה יכולה גם בטעות להינשא לבועלה כאשר היא עוד נשואה לראשון, כאשר חשבה שגירושיה תקפים, אך הם לא).

אם כך, למה התכוונו המחמירים? האם הילדים ממזרים מדרבנן רק בגלל שהאישה נישאה לבועל בזמן שהיא נשואה לראשון, או שהם התכוונו שהם ממזרים מדרבנן מכיוון שהאישה נישאה לבועל באופן כללי לאחר גירושיה מהראשון למרות שנאסר עליה?

והאם בית דין רבני יכול לפסוק על מישהו לאחר דיון שהוא ממזר מדרבנן?

תשובה

לשואלת שלום, קשה להבין את השאלה באופן תיאורטי. אפשר לשאול למעשה ולא נפרסם את התשובה.

באופן עקרוני ממזר מדרבנן הוא רק במקרה שהלך בעלה למדינת הים, נישאה לאחר, ודנים במי שיוולד מהבעל הראשון, ואז שייך הקנס.

סתם אישה ש'נישאה' לאדם אחר בעודה נשואה, אין כאן קנס כלל וילדיה מבעלה האמיתי אינם ממזרים.

כל דין זה מבואר היטב בשולחן ערוך סימן ד סעיף טז ובנושאי הכלים.

בשורות טובות