מכונת אוכל או שתייה שעבדה בשבת

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 01/11/19 10:14 ג בחשון התשפ

שאלה

מותר לאכול מתנור שעבד בשבת במהלך ימות השבוע ,כלומר אוכל שמבושל ביום חול ?

אין בעיה עם המכונה ?

ואותו דבר לגבי מכונת פופקורן ושתייה אם יש לי בבית מכונת פופקורן ומכונת שתייה ומשפחה חילונית שלי מפעילה אותם בשבת אני יכול להפעיל ולאכול מהם ביום יום או שהמכונה עצמה פסולה ?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

האיסור הוא רק על המבשל לעצמו, כיוון שמי שמבשל בשבת לעצמו האוכל נאסר עליו עולמית, א"כ גם במשך השבוע יש מקום לומר שהמכשיר או הסיר בלוע באיסור. אבל זה רק דין לאדם המבשל לעצמו, אבל לגבי אחרים הכלי לא נאסר, שהרי לא בשלו בעבורו, וא"כ אין כאן לגביו איסור, על כן מי שלא בשלו בעבורו יכול לבשל ולאכול בכלי שפעל לטובת אחרים בשבת והם אסורים להשתמש בו. עוד יש לדון אולי משפחה חילונית יודעת שאסור לבשל בשבת, אבל בדרך כלל, אלו אנשים שלא יודעים כלל את הקב"ה ויתכן שגם לגבי עצמם זה נחשב כעין אונס ולא נאסר הכלי, אבל זה דיון אחר, ושייך לכל אדם בפני עצמו. אבל לגביך שלא בשלו בעבורך בשבת (הם יודעים שאתה שומר שבת) על כן אתה יכול להפעיל כלים אלו ביום חול.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ