לימוד לא רציף של מסכת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/10/19 15:03 ל בתשרי התשפ

שאלה

שלום,

אם התחלתי ללמוד מסכת בגמרא, באמצע עשיתי הפסקה לכמה חודשים, ואז חזרתי וסיימתי אותה. זה נחשב לסיום שאפשר לעשות בו סעודה של סיום מסכת?

כמו כן, אם למדתי עד הסוף רק שהשארתי כמה שורות בסוף המסכת, וסיימתי את השורות הללו רק לאחר כמה חודשים בסעודת סיום. זה נחשב בסדר לעשות כך?

תודה!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

מצד אחד אין דרישה להספק בלימוד כדי לסיים מסכת. מצד שני אם יש הפסקה ארוכה מאוד בין תחילת הלימוד לבין הסיום - קשה לראות בכך 'סיום מסכת'. לכן אני ממליץ שלפני סעודת ה-'סיום' תקדיש מספר שעות לחזרה כללית על המסכת, כך הסיום יהיה מחובר להתחלה.

כנ"ל כאשר אתה משאיר למספר חודשים, שורות בסוף המסכת, לקראת סעודת הסיום, תקדיש זמן לחזרה כללית על המסכת.