איך לקבל החלטות

חדשות כיפה חברים מקשיבים 24/06/19 22:25 כא בסיון התשעט

שאלה

שלום הרב אני סיימתי ללמוד בישיבה תיכונית אני בא מבית חילוני ולמדתי בתיכון חילוני לפני שנתיים עברתי לישיבה תיכונית ואני השנה מסיים שם אני רוצה ללכת לישיבה קדושה של בעלי תשובה בבני ברק יש ישיבה שאני מאוד אוהב כיוון שהייתי שם. אני קיבלתי פטור מהצבא ההורים שלי לוחצים עליי לעבוד ולחסוך לחתונה אמנם אני חושב שישיבה זה חשוב בתקופה הזאת עד החתונה ומאוד קשה בבית לשמור על קדושה מפאת המחשב והטלווזיה שנמצאים מצד שני אני חושש לגבי כך שאם אכנס לישיבה אז אגיע לחתונה בלי כסף ובלי מקצוע כי להוריי בקושי יש לעזור לי מה הייתה ממליץ לעבוד כמה חודשים ואז להיכנס או לשלב או להיכנס ולא לחשוש לכך והם לדעתך צריך להגיע לחתונה עם כסף? תודה..

תשובה

לקחת את החיים ולעשות צעדים ובחירות משמעותיות כל הזמן - זו מהות החיים. אשריך.

נשתדל להסתכל על הסוגיות האלו ברמה העקרונית, בכדי לנסות למצוא נתיב שיוכל אולי לתת כיוון.

החיים מזמנים לנו לא פעם סוגיות שונות, רצונות סותרים.

מרוב שיש בנו רצונות רבים אנחנו לעיתים מערבבים סוגיות זו בזו - עבודה ומשפחה, חתונה ועבודה, לימודים אקדמים ולימוד תורה. סוגיות סוגיות נוגעות זו בזו - ואפשר לומר שזהו היופי שבחיים הללו.

הקב"ה נטע בנו את היכולת לבחור, יש בחירות שהן בין טוב לרע.

אך ישנו עוד ציווי – ועשית הישר והטוב.

יש בחירות המביאות אותנו לחשוב - בין טוב לטוב בין נכון ללא נכון.

כאן נכנס המקום של האדם בחיים.

לעיתים דבר מסוים יהיה טוב לאחד ולשני לא.

ישנן תקופות שיהיה נכון לי דבר מה ,ובתקופה אחרת- לא.

אם כן מה עושים בנקודה בה אדם נפגש בין סוגיות שונות? סוגיות שעליי להבין מה הכי נכון לי בנקודה הזו שלי בזמן?

1. להקשיב לעצמנו - תחילה עלינו להקשיב ל"מה אני רוצה".

ישנו המנגנון הפנימי – מה אני הכי רוצה עכשיו, מה הכי מדבר אליי.

עליי לוודא עם עצמי כי זה הרצון האמיתי שלי – ולא רצונם של אחרים!

כמובן חשוב להקשיב לאנשים שאוהבים אותנו ואכפת להם – אך בסוף עלינו להיות מחויבים לעצמנו.

2. השכל צריך להוביל - אך בכל זאת, איך נדע כי אין זו מחשבה חיצונית לנו, מחשבה שאיננה נובעת מהמקום שלי באמת?

לכן חשוב לוודא – שמבחינה שכלית הגיונית, יש לי טיעונים ריאליים, הגיוניים – ולא כאלו "גחמות" שבאות והולכות, עלינו להבין אם עצמנו כי אין זה סתם חשק– אלא אמת אמיתית וטהורה.

חשוב לציין "חשק" שאיננו נובע ממקום אמיתי ושכלי יכול להיות גם בדברים טובים – לאדם יכול להיות "חשק ללמוד תורה כל היום" אך אשתו קורסת בבית עם שמונה ילדים – אם כך המצב, כנראה שהוא לא הסתכל על הסיטואציה המלאה, כי אחרת היה מכניס שיקולים נוספים למשוואה, ובכך לומד את רצונו האמיתי והמורכב – לימוד תורה, משפחה פרנסה וכד' – ונותן לכל דבר את מקומו.

3. רגש - אחרי שאדם וידא שהרצון הוא שלו, והוא מתיישב שכלית, עליו להבין האם מבחינה רגשית מה זה עושה לו? משמחת אותו הבחירה? משמח אותו הכיוון? או מעציב, מקשה ומכעיס? אדם צריך לתת באמה גם לרגשות שלו, ולהיות מזוהה עם הבחירות שלו וגם זה חלק חשוב.

אם נתבונן בשאלתך ציינת את רצונך – ללמוד תורה בישיבה.

הוספת רצון הורי

לאחר מכן הכנסת עוד רצון עתידי שלך – להנשא.

מה שניכר בדבריך הוא שיש לך רצון אחד בהיר לשנה הקרובה - ללכת לישיבה.

ישנן עוד רצונות - להתחתן, לחסוך כסף, להשיג מקצוע.

כעת אולי נכון, לשבת ולכתוב לעצמך, מה ודאי אתה רוצה כעת? האם מבחינה שכלית זו החלטה נכונה?(ישנם המון פרמטרים שיכולים להכנס לשם הדוגמא: האם אני בנוי עכשיו לחתונה? האם אני יודע איך אני רוצה שהבית שלי יראה? האם אני יודע במה אני רוצה לעבוד? האם נכון לי כרגע לבנו בעיקר את האישיות שלי או חשוב כעת להרוויח כסף? אם אנשא האם אוכל לכלכל את משפחתי גם מבלי לעבוד עכשיו\לא?)

עקרון חשוב מאד! ניתן להחליט גם החלטה "לבינתיים" לא כל החלטה היא חייבת להיות לכל החיים, אם אשתמש בדוגמא שלך, להחליט ללכת לישיבה זה לא מחייב "להתחתן עם הישיבה" זה יכול להיות שאני מגדיר כמה חודשים בודדים לניסיון? יכול להיות שאני מגדיר שאחרי חצי שנה\ שנה אני אעשה מחשב מחודש?

אך שוב, העיקר הוא לבודד – להבין מה הרצון שלך מעצמך, מה הרצון של אחרים.

וכשאתה מבין מה הרצון שלך לוודא שהוא מתיישב הן בשכל והן ברגש.

שתהיה הרבה הרבה הצלחה!

בחירות טובות,

חנן