להצמיד ערבית למנחה לפני צאת הכוכבים בגלל הקורונה?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 21/04/20 20:58 כז בניסן התשפ

שאלה

האם תפילת מעריב ומנחה יכולות שתיהן להיות צמודות, לאחר פלג המנחה ולפני צאת הכוכבים, לאשכנזים, בגלל הקורונה שעדיף לא להשאר המון זמן אחד ליד השני?

תשובה

שלום

לכתחילה לא נוהגים כך יוצאי אשכנז, שכן מפשט הסוגיה בגמרא ומפרשנות רבים מהראשונים עולה שיש בזה תרתי דסתרי.

יחד עם זאת, בשעת דחק כזו, מותר גם לאשכנזים לנהוג כמנהג הספרדים, ולהצמיד מנחה וערבית לאחר פלג מנחה ולפני צאת הכוכבים.

מנהג הספרדים הוא מקדמא דנא שנהגו כן. גם באשכנז נהגו כך במקומות מסויימים. וכן האר"י נהג.

הבן איש חי כותב (שנה א ויקהל) שבציבור מותר הדבר לכתחילה (ולאשה גם ביחיד מותר לכתחילה) ושכך נוהגים. היסוד ההלכתי למנהגנו הספרדים הוא שיטת רבינו תם (הובאה בתו'ס וברא"ש בסוגייה) שמותר לכתחילה לנהוג כך ואין בזה תרתי דסתרי. וכן דעת המרדכי, שבולי הלקט, הלחם משנה (פ"ג הלכות תפילה ה"ב), האגודה ותרומת הדשן. כאמור, כמנהג זה כתב גם הבן איש חי והתפלל רבינו האר"י.

לכן מנהג זה מותר לספרדים תמיד והוא המשך של מנהג אבותינו הקדושים והטהורים שאנו עפר תחת כפות רגליהם.

ואמנם מרן השו"ע החמיר בדבר, אך על אף שיטתו, הגר"ע יוסף כתב שמותר לנהוג כך בציבור מכמה טעמים נוספים.

כאמור, בשעת דחק כשל היום נראה שגם אשכנזים יכולים לנהוג כן, ולסמוך על דעת ר"ת.

כל טוב