לגבי כלב

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 17/06/20 11:01 כה בסיון התשפ

שאלה

שלום לרבני המכון,

ברשותינו כלב. ידוע שע"פ ההלכה אסור להחזיק, וגילנו את זה לא מזמן. ממילא אנחנו סובלים מהכלב, ומשאירים אותו פה רק בשביל הילדה הקטנה. מדובר בנביחות ויללות לא פוסקות, הפרעה לשכנים, הסרחה של הכביסה והבית באופן כללי עם השיערות, פיזור של קרציות שהינן מסוכנות לבני אדם במידה מסוימת. ניסנו למסור את הכלב, זה לא הלך. לקחת אותו לכלביה זו גם לא אפשרות, כי הבת הקטנה (בת 16) תלך לחפש בכלביות הקרובות ותחזיר אותו בסופו של דבר, ומראש זה כמעט לא אפשרי שכן מאז שמסרנו אותו והוא חזר, היא שומרת עליו באופן מתמיד שאף אחד לא יגע בו ובטח לא יקח אותו. זה גורם לסבל נוראי, וזה חייב להפסק, גם מהבחינה ההלכתית וגם מבחינת ההפרעה הבלתי פוסקת של היותו בקרבת הבית. השאלה היא כזו, האם אפשרי להרוגו בצורה שאינה אכזרית כמו הרעלה?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

הלכתית אין בכך איסור, מכיוון שבהריגה לתועלת (כמפורט במכתב) בודאי שמותר ואין בזה צעב"ח, אלא שצריך לבדוק מה המיתה שיש בה פחות צער.

ברור שאין כאן הדרכה לעשות זאת, מכיוון שיש כאן בעיות בתוך המשפחה, ובייחוד כלפי הילדה, ויש צורך לשיקול טוב כיצד עושים זאת, ולא לפגוע חלילה גם בילדה, שמעשה כזה יכול לפגוע בה. על כן ראוי להתייעץ עם אנשי מקצוע, ונראה לי שיש אמצעים נוספים לפתרון הבעיה, אבל זה מזקיק התייעצות עם אנשי מקצוע.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ