כסף של תרומות שהתבטלו

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 30/08/20 12:58 י באלול התשפ

שאלה

היי, אני מתנדבת בעמותה לילדים בעלי מוגבלויות והיינו אמורים לצאת למחנה במהלך החופש הגדול

לטובת המחנה אספתי כספים מאנשים (תרומות)

בגלל הקורונה ביטלו את המחנה ועכשיו נותרתי עם סכומי כסף...

האם מותר לי להעביר את הכסף הזה(של התרומות) למחנה אחר(של אותה עמותה) או שזה אסור מבחינת גזל?

תשובה

לשואלת שלום,

ראשית כל אחזק את ידיך בעבודת הקודש הזאת. המשיכי בגמילות חסדים ועזרה לזולת.

הרמב"ם פוסק על פי הגמרא: "רשאין בני העיר לעשות קופה תמחוי ותמחוי קופה, ולשנותן לכל מה שירצו מצרכי צבור"

הפוסקים דנים בעימות הגמרא עם מקור אחר ממסכת שקלים: "מותר עניים לעניים. מותר עני לאותו עני"

הראשונים (רבנו תם והרא"ש) הציעו דרכים ליישוב המקורות.

במקרה שלכם, כיוון שהכסף נתרם למחנה, ולא לעניים ספציפיים, מותר לשנות אותו למטרה זהה, פעילות אחרת של העמותה.

(מקורות: בבא בתרא ח | רמב"ם מתנות עניים ט ז | פסקי הרא"ש בבא בתרא פ"א כט | שו"ע רנט)

בהצלחה רבה!