כיפה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 04/02/02 05:09 כב בשבט התשסב

שאלה

מאין באה הכיפה?

מדוע לובשים כיפה?

ממתי לובשים כיפה?

תשובה

הגמרא מספרת על אחד מהחכמים שנולד עם אנרגיה רוחנית גדולה שעלולה להוות סכנה אם לא מנוטים אותה.
מספרת הגמרא שאימו של אותו ילד שעמדה על נטיותיו הרוחניות התיעצה עם מומחים לענין ואמרו לה לכסות את ראשו.
היא עשתה כן ובאמת הילד גדל בצורה בריאה והיה אחד מגדולי החכמים.
פעם אחת נפלה הכיפה מראשו ומיד עלו וצצו כל אותם כוחות בצורתם השלילית. הבין אותו חכם למה אימו כל כך הקפידה איתו בענין זה.

על פי הסיפור בגמרא - בזמנם הנושא הזה לא היה חיוב אלא מעשה שמיועד למיוחדים בצרכים רוחנים.

אבל הזוהר כותב כי בימינו יש חיוב על כל אחד ללכת עם כיסוי ראש וכן בשולחן ערוך ובמיוחד בשעת ברכה או תפילה.
הסיבה היא כי בימינו התחזקו מאוד ההקרנות הרוחניות השליליות. ואיני רוצה לפרט יותר מידי - די אם תתבונן על תוכניות טלויזיה שהיו משודרות לפני עשר עשרים ושלושים שנה ומה משודר היום ומיד תראה לאיזה כיון הולכת כל ההקרנה הרוחנית בעולם.
במצב של הקרנות כל כך שליליות צריך הגנה לכולם - וההגנה שאנו מכירים אותה - היא הכיפה.
בודאי שאסור שהכיפה תהוה פיתרון חיצוני למשימות רוחניות פנימיות שהאדם צריך לבצע. כמו כן אסור שהכיפה תהוה מחיצה וגורם מחלוקת וכיתתיות בעם ישראל. אבל היום היא מהוה סמל ודוגמא לאדם דתי וחילוני - דבר שלא היה בעבר של עם ישראל - עד המאה מאתים שנים האחרונות.