כיבוד אבא שנטש אותי

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 18/05/21 23:57 ז בסיון התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול שאלה על כיבוד הורים.

שני הוריי גרושים כבר 16 שנים.

אבא שלי לא בקשר איתי מאז שהם התגרשו.

רק מידי פעם קרה שהקשר חודש וגם זה לא החזיק למעלה מחצי שנה.

הוא מעולם לא דאג לי וגם ברגעים שהייתי צריכה אותו הוא לא היה שם.

אני עדיין מחוייבת לכבד אותו?

הוא בחיים לא עשה לי שום דבר טוב, לא דאג או התעניין גם ברגעים שהייתי הכי למטה שאפשר.

ואם אני צריכה לכבד אותו בכל זאת אמא שלי תיפגע מהעניין מאוד.

עדיין צריכה לפעול כך?

תודה רבה ושבת שלום

תשובה

לשואלת שלום,

כיבוד הורים זו מצווה מעשרת הדיברות. הדבר מראה על חשיבותה ומרכזיותה בחיים שלנו.

הרמב"ן מסביר שכיבוד ההורים נובע מתוך כבוד לה', ולכן כיבוד הורים מופיע בחמשת הדיברות שכותרתן "בין אדם למקום" = בין האדם לבורא.

הגמרא משווה בין כיבוד הורים לכיבוד של בורא עולם, עד כדי כך שאומרים חכמים: "בזמן שאדם מכבד את אביו ואת אמו, אומר הקב"ה: מעלה אני עליהם כאילו דרתי ביניהם וכבדוני".

אם אנחנו מסתכלים על הציווי לכבד הורים רק כ"הכרת הטוב", אז את צודקת - כי הוא לא דאג לך. אבל אם הכבוד לאבא הוא מצד האמונה בה' שנתן לך דווקא את האבא הזה - עלייך לכבד אותו למרות הכל.

הרמב"ם מציג סיטואציה קשה מאוד שבה הבן עדיין חייב בכבוד אביו:

"עד היכן הוא כיבוד אב ואם? אפילו נטלו כיס של זהובים שלו והשליכו בפניו לים לא יכלימם ולא יצער בפניהם ולא יכעוס כנגדם.. אפילו היה לובש בגדים חמודות ויושב בראש בפני הקהל, ובא אביו ואמו וקרעו בגדיו והכוהו בראשו וירקו בפניו, לא יכלימם".

למסקנה: את צריכה לכבד את אבא שלך.

במידה ואמא נפגעת מהכבוד שאת נותנת לאבא, צריך לשבת ולהסביר לה בעדינות את העניין. במידה ונתקלים בקשיים, כדאי לפנות לרב שמכיר אותך אישית או לדמות אחרת פנים אל פנים.

בהצלחה רבה.

בברכת "הנה אנכי שולח לכם את אליה הנביא, והשיב לב אבות על בנים ולב בנים על אבותם"