יחס מזלזל נשים בתורה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 17/11/20 16:22 א בכסלו התשפא

שאלה

היי!

קודם כל אני רוצה לומר תודה על העבודה המדהימה שלכם עם האתר.

נתקלתי במספר טענות כלפי היחס לנשים בתורה- יכול להיות שחלק מהטענות האלה קצת מוציאות מהקשר, אבל אשמח אם תוכלו לענות על אלה שלא:)

1. ״בעשרת הדיברות- יחס לנשים כאל רכוש בדיבר האחרון״

2. ״במדבר פרק ה׳- תהליך משפיל שעוברות נשים החשודות בבגידה בבעליהן. אישה לא יכולה להכריח את בעלה לעבור בדיקה מהסוג הזה במקרה ההפוך.״

3. ״במדבר פרק לא- מתייחסים לנשים בתולות כאל שלל מלחמה, שפחות עתידיות.״

4. ״דברים פרק כב- נשים נדרשות לעבור בדיקת בתולין משפילה ביותר ולא מדעית. גברים לא נדרשים להיבדק אם הם חשודים במקרה ההפוך.״

5. ״דברים כד- גברים יכולים לגרש את נשיהן. נשים לא יכולות לגרש את בעליהן.״

תודה רבה רבה!

תשובה

לשואלת שלום,

1. אצטט כאן את הפסוק, לא רואה בו יחס לנשים כרכוש. ההפך, כמה דיברות לפניו עסקנו באיסור 'לא תנאף' שמהותו הכרה במעלת הקשר הזוגי לעומת היחס לרכוש.

"לֹא תַחְמֹד בֵּית רֵעֶךָ; לֹא-תַחְמֹד אֵשֶׁת רֵעֶךָ, וְעַבְדּוֹ וַאֲמָתוֹ וְשׁוֹרוֹ וַחֲמֹרוֹ, וְכֹל אֲשֶׁר לְרֵעֶךָ."

יש כאן רשימה של דברים שאסור לחמוד, אין הכוונה להשוואה ערכית.

2. ראי להלן סעיף 5. בכל שלב שבו מסרבת האישה מכל סיבה שהיא, יכולה להפסיק ולא להתקדם בתהליך. זאת ועוד, שהנסיבות שהביאו למצב הזה, מחמירות מאוד.

3. אצטט את הפסוק: "וַיִּשְׁבּוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת נְשֵׁי מִדְיָן וְאֶת טַפָּם וְאֵת כָּל בְּהֶמְתָּם וְאֶת כָּל מִקְנֵהֶם וְאֶת כָּל חֵילָם בָּזָזוּ:". ההבדל היסודי בין זכרים לנקבות במלחמה הוא האיום. גברים מהווים איום כוחני במלחמה ולכן הורגים אותם. לעומת הנשים שלא מהוות איום, ולכן נותרות בחיים.

4. אצטט את הכתוב: "וְלָקַח אֲבִי הַנַּעֲרָה וְאִמָּהּ וְהוֹצִיאוּ אֶת בְּתוּלֵי הַנַּעֲרָה אֶל זִקְנֵי הָעִיר הַשָּׁעְרָה:" - את הפסוק הזה אין אפשרות לפרש כפשוטו. מה זה "והוציאו את בתולי הנערה"?

אלא, כמו שמציינים הפרשנים במקום, הכוונה להבאת הוכחות.

המקרה שם הוא אדם שטוען שאישתו בגדה בו לפני הפעם הראשונה שקיימו יחסים.

הפסוק עוסק בניסיון להוכיח שהיא בתולה כפי שטענה, כדי למנוע את הגירושין שלהם בטענת בגידה.

הוכחות בעניין זה הם כגון עדים שראו את האיש המדובר במקום אחר בזמן הזה, ומכאן שהיא בתולה, ועוד.

5. אמת. איש יכול להינשא למספר נשים, מה שאין כן בכיוון ההפוך.

ההסבר לכך פשוט: יש עיקרון בסיסי בעם ישראל והוא הייחוס של כל אדם. יש דרישה לדעת על כל ילד מי אבא ומי אמא שלו. כשאישה נישאת למספר גברים, אין אפשרות לדעת מי אבי הילד. לעומת זאת כשגבר נישא למספר נשים, אפשר לדעת בוודאות לכל ילד מי אביו ואמו.

כל טוּב.