יהושע הושע

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 09/02/20 00:50 יד בשבט התשפ

שאלה

בפרשתינו פרשת בשלח מוזכר השם יהושע ואילו רק במדבר אומרים שהשם החליף את שמו יהושע ליהושע אם כן איך בפרשה מוזכר יהושע ואם תאמר אין מוקדם ומאוחר בתורה אי אפשר לאמר כן שהרי מדובר במלחמת עמלק ועמלק מקולל בגלל שנלחם עם ישראל לאחר קריאת ים סוף כאשר כל העמים

בתודה גדעון שמיר

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

יש הרבה דברים כאלו במקרא, כבר בספר בראשית מוזכרת "שדה העמלקי" והראשונים בחלקם סוברים שזה השם שהיה שם בשעה שהתורה נכתבה על ידי משרע"ה (עיין רמב"ן בראשית יד ז, ד"ה אל עין משפט)., ואין לכך שייכות לסדר ההיסטורי. אלא זה השם על שם סופו שייהיה בעתיד. ועיין ברמב"ן (שמות יז, ט) שכתב הסבר שונה שמשה תמיד קרא לו יהושע. :

ט) ויאמר משה אל יהושע - נראה מכאן כי משה מיום היותו לפניו היה קורא אותו יהושע, וכן כתוב (להלן לב יז) וישמע יהושע את קול העם. והכתוב שאמר בענין המרגלים ויקרא משה להושע בן נון יהושע (במדבר יג טז), למבראשונה ידבר, הודיענו כי זה הושע בן נון אשר בחרו במרגלים הוא אשר קראו משה יהושע. וכדברי רבותינו (סוטה לד ב) שאמר יה יושיעך מעצת מרגלים, להגיד כי בעבור זה המעשה שהיה משה יודע שהוא עתיד ללכת עם המרגלים קרא לו השם הזה. או נאמר כי אז קבע לו משה אותו השם בפני העדה שלא יקרא שמו עוד הושע ויהיה שמו יהושע:

כמו כן יש בסוף ימות משה את השם "הושע", שם זה הפוך שלאחר שהיה לו את השם יהושע התורה קוראת לו הושע.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ