מותר שתהיה לי ידידה? עם שמירת כללי ההלכה, נגיעה והכל?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 03/11/21 16:47 כח בחשון התשפב

שאלה

מותר שתהיה לי ידידה?

מדובר על מקרה שאנחנו שומרים כל מה שצריך לשמור בין בנים ובנות

האם מותר שיהיה לי ידידה? אם לא אז למה?

אנחנו לא נוגעים אחד בשניה ולא כלום...

תשובה

שלום לשואל היקר!

שמחים שפנית אלינו. תודה רבה על השיתוף והשאלה הכנה. ישר כוח על הרצון להבין לעומק את הדרך שהתורה שזכינו מתווה לנו.

אם אני אנסה לנסח את השאלה שלך במילים שלי, אתה שואל האם יש מקום לקשר של ידידות בין בן לבת, בין גבר לאישה שלא במסגרת של נישואין או קשר למטרת נישואין?

זאת כמובן כאשר אין מגע וקשר גופני בין השניים אלא רק קשר נפשי..

לפני שנכנס לדיון ההלכתי, אני רוצה שננסה יחד להבין את מהות הקשר בין איש לאישה, מה מיוחד בו ובמה הוא שונה ממערכות יחסים אחרות שיש לנו בחיים.

ונתחיל מבראשית

ונשאל – למה בפרק א' התורה כותבת "וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת-הָאָדָם בְּצַלְמוֹ, בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ: זָכָר וּנְקֵבָה, בָּרָא אֹתָם". זאת אומרת שהקב"ה ברא את האיש והאישה יחדיו . ולעומת זאת, בפרק ב' מתואר הסיפור המוכר על יצירת האישה מתוך הצלע של אדם הראשון. האישה נבראה יחד עם האדם או שהיא נוצרה בשלב מאוחר יותר מתוך אדם הראשון?

התורה היא אינה ספר שהכול כתוב בו על פני השטח. הוא מכיל רבדים ושכבות שונות החל מהפשט והדרש ועד לממד הסוד. סוד הוא דבר מיוחד, בעצם זה שרק מעט אנשים יודעים אותו, וגם כשאומרים אותו הוא נאמר בלחישה.

חז"ל מלמדים אותנו על 'סוד הנסירה'. זהו מושג קבלי, אך ננסה כן להבין את המשמעות שלו לנושא שלנו. המשמעות היא שהקב"ה ברא מלכתחילה את האיש והאישה כיצור אחד, גב אל גב כאשר האיש מצד אחד והאישה מהצד שני, ואחר כך הפריד ביניהם.

למה הוא עשה את זה?

כדי שהקשר בינינו לבין בן\בת הזוג שלנו לא יהיה ברור מאליו. שנחפש, נתמסר ונשקיע מאמץ בחיפוש הקשר ויותר מכך בבנייתו ובצמיחה שלו במהלך החיים. ואז הוא יהיה בבחירה שלנו, והחיבור לא יהיה גב אל גב אלא גבוה הרבה יותר- פנים אל פנים.

ואיך כל זה קשור אלינו?

התורה מלמדת אותנו את הערך העצום של קשר הנישואין בין איש לאישה. המטרה היא לייצר קשר טוב ואיכותי, בניין עדי-עד שכולל קשר נשמתי שגם בא לידי ביטוי בצד הגופני. לאיזה עומקים ניתן להגיע עם בניית הקשר וההשקעה וכמה חשוב לשמור עליו, כל כך כל כך חשוב.

וזכינו ב"ה שהקב"ה, בורא העולם נתן לנו המון המון כוחות, אנרגיות של חיים ויצירה. רצון מאוד חזק לקשור קשר עם בנות המין השני, עם הנשמה התאומה שלנו, להשקיע, לשמוח, להרגיש טוב ונעים ופשוט לאהוב. המשימה שלנו היא לשמור את כל אנרגיות החיים הללו ליצירת החיבור הנפלא הזה, ולהרחיק ולהימנע מכל מה שיכול להפריע לכך.

נסה לחשוב עם עצמך על המקום של קשר הידידות. האם הוא מקרב ומוביל אותי אל המטרה החשובה, או שיכול להרחיק ולהפריע לי במהלך הדרך?

אפילו במובן ההלכתי, אולי במבט ראשון נראה שמבחינה הלכתית זה 'בסדר' כי אין כאן מגע. אבל התורה עצמה אומרת "לא תקרבו" אל כל האיסורים שמפורטים. כלומר, צריך סייגים כדי לא להגיע למצבים לא טובים. ולכן חז"ל אסרו על ייחוד, מפגש פרטי של גבר ואישה. (לפירוט והרחבה בעניין תוכל לקרוא את מה שכתב על כך הרב יוני לביא: https://milatova.org.il/2013/05/03/%d7%aa%d7%a7%d7%a6%d7%99%d7%a8-%d7%94%d7%9c%d7%9b%d7%95%d7%aa-%d7%99%d7%99%d7%97%d7%95%d7%93/).

אני יודע שזה ממש לא פשוט, וזה ניסיון לא קל בכלל. איני מכיר אותך באופן אישי ויודע ללבך. לכן תוכל לנסות לדבר על כך עם איזשהי דמות שחשובה לך. זה יכול להיות רב\מחנך\הורה או מישהו מהמשפחה. תוכל גם לפנות אל המוקד הטלפוני שלנו ולשתף אותנו במספר: 8298*.

בהצלחה רבה, חזק ואמץ, מוזמן לפנות תמיד בשמחה!

כפיר