טבעי הגוף

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 16/03/20 08:51 כ באדר התשפ

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב!

רציתי לדעת האם טבעי הגוף שלא כ"כ 'נוחים' לנו נחשבים ככפרה על עוונותינו,

אדם בלחץ, עייף, כסא לא נוח, טירחה להתלבש, כל מיני דברים שהם ממש מטבע העולם והגוף,

האם גם המה בגדר כפרה על ייסוריו?

כי הרי כל מה שנאמר בגמרא בערכין 'עד היכן תכלית ייסורים' זה נאמר בדברים שנעשו שלא כסדר הנכון, לעומת כן שזה ממש טבע הבריאה והגוף.

תודה לרב

תשובה

שלום

דברים שיש לאדם אחריות עליהם, לא נחשבים כדבר שמכפר. ואולי אף להפך - זו בעיה אם הוא לא מטפל בהם. למשל, אם אדם עייף בגלל שהוא לא ישן מספיק או בגלל שהוא חולה ולא מטפל בכך, זו בעיה, ובוודאי שלא יועיל לו הדבר (אלא אם כן זה נובע מתוך מסירות נפשו על לימוד תורה או על תפקידו בצבא למשל), מכיון שזה לא בא מה' אלא ממנו. ועל כך נאמר בספר משלי "איווֶּלֶת אָדָם תְּסַלֵּף דַּרְכּוֹ וְעַל ה' יִזְעַף לִבּוֹ".

לעומת זאת, על דברים שלא תלויים בבחירתו, כמו קשיים אובייקטיביים, יש בזה צד של כפרה. כמובן, כל דבר לפי עצמת הקושי והייסורים שיש בזה.

כמובן, שיש עניין שישתמש בכל קושי כדי להתקדם ולהתעורר לתקן דברים שיש בו שצריכים תיקון (תמיד יש מה לתקן).

כל טוב ובהצלחה רבה