חפץ חיים כלל ג' סעיף ה'

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/06/20 21:06 כד בסיון התשפ

שאלה

בס"ד

שלום,

בחפץ חיים כלל ג' סעיף ה':

וְיֵשׁ עוֹד הַרְבֵּה אֳפָנִים בְּבַעֲלֵי לָשׁוֹן הָרָע הַמְסַפְּרִין דֶּרֶךְ רַמָּאוּת. וְהוּא, שֶׁמְּסַפְּרִין הָעִנְיָן לְפִי (ה) תֻּמָּן עַל חַבְרֵיהֶן, כְּאִלּוּ אֵינָם יוֹדְעִין שֶׁדָּבָר זֶה שֶׁדִּבְּרוּ לָשׁוֹן הָרָע הוּא, אוֹ שֶׁאֵלּוּ מַעֲשָׂיו שֶׁל פְּלוֹנִי, כָּל זֶה וְכַיּוֹצֵּא בָּזֶה בִּכְלַל לָשׁוֹן הָרָע הוּא.

לפי תמן-זה בתמימות נכון?

הכוונה ב"אֵלּוּ מַעֲשָׂיו שֶׁל פְּלוֹנִי" זה שכאילו אותם אנשים אומרים לשון הרע על מישהו (בלי לומר את שם האיש) אך בעיקבות סיפוריהם השומע מבין על מה מדובר, נכון?

תודה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הדברים כאן הם המשך למה שכתוב בסעיף ג': שֶׁאֲפִלּוּ אֵינוֹ מְדַבֵּר מִתּוֹךְ הַשִּׂנְאָה וְלֹא נִתְכַּוֵּן בְּהַסִפּוּר לְגַנּוֹתוֹ, רַק אֲמָרוֹ דֶּרֶךְ שְׂחוֹק וְדֶרֶךְ קַלּוּת רֹאשׁ.

מדובר על מי שמספר לשון הרע ומסתיר את הכוונה שלו: "לפי תמן" פרושו בלי לציין שיש בסיפור משהו רע או משהו שלילי. מספרים את הדבר כאילו בתמימות, כאילו בלי כוונה רעה. למשל, אני מספר שקשה לי לישון בלילה בגלל צעקות שהשכן שלי צועק בבית.

הסוף של הדברים מתאים למה שאת הסברת - שלא אומרים בפרוש במי מדובר - אבל השומע כבר מבין לבד...

שנזכה כולנו בעז"ה, להתחזק בשמירת הלשון!!!