שימוש בטלפון הנייד: איפה עובר הגבול?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 24/04/22 09:23 כג בניסן התשפב

שאלה

שלום לכם אנשים יקרים!

אני שיעור ב' ברוך ה בישיבה אך יש לי כמה אתגרים ואחד מהם הוא ממש רציני, בכיתה יא התחלתי לשחק באיזשהו משחק בטלפון ויש בו אנשים אמיתיים שמשחקים, מדברים וצוחקים איתך, בכיתה יא התחלתי לשחק והכרתי שם אנשים ממש טובים ונחמדים, באמת אני אומר אבל הם כמו החברים הכי טובים שלי, דואגים לי שואלים לשלומי מכירים אותי ואני אותם (מחוץ לארץ), הבעיה במשחק הזה שהוא גוזל המון זמן כך שלא השקעתי בבגרויות כל כך ובישיבה הצלחתי להפחית את זמן השימוש אך הוא עדיין גבוה, פשוט אני כן רוצה לחיות חיים נורמליים עם אשתי בעזרת ה בעתיד בלי משחקים וכו' אבל מצד שני אני ממש אוהב לשחק אוהב את האנשים, באמת אנשים מקסימים.

תודה רבה

תשובה

היי, שמחה שפנית אלינו!

אתה מעלה כאן נקודה חשובה מאוד שרובנו נתקלים בה ביום יום שלנו- והיא השימוש בטלפון הנייד. אפשר להסתכל על השימוש בנייד והמשחקים בו- כמו על אכילת שוקולד, במבט ראשון השימוש נראה לא מאוד מזיק, ואפילו עם הרבה יתרונות ובגלל זה יש נטייה לדחות את ההגבלה בו וזה נראה כמו הרגל שגרתי שכולם עושים. אבל עם הזמן יכול להיות לנו קשה מאוד להפסיק, ולסכן את הבריאות שלנו, כך גם בשימוש בטלפון- בשנים האחרונות מדברים על זה שגם עם הדברים הטובים בו, יכולים להיות מחירים נפשיים של שימוש יתר.

ולכן גם לעניין הזה כמו כל דבר בחיים יש יתרונות וחסרונות, ומה שמבדיל האם השימוש בטלפון יהיה יתרון או חיסרון הרבה פעמים זה האיזון שלנו בשימוש בו.

היתרונות בשימוש במשחק בטלפון כמו שציינת, הם שאפשר באמת להכיר אנשים מכל מיני מקומות בארץ ובעולם, שבלי הטלפון הנייד שלך אולי לא הייתה לך את האופציה להכיר אותם בכלל..

דווקא נשמע לי נחמד מאוד להכיר חבר ממקום אחר בעולם! לשאול לשלומו ולספר לו על עצמך, הטלפון הנייד נותן לנו עוד צורת תקשורת ומקום להתבטא וזה הרבה פעמים גם עוזר לנו להתמודד עם קשיים מסוימים שיש בחיינו.

אבל כמו שאמרנו, זה עניין של איזונים- ואני מניחה שאם פנית אלינו ואם אתה מתאר שזה גוזל לך זמן ופוגע בבגרויות כנראה שאתה מרגיש שזה חצה את הגבול שלך, ועם העניין הזה יש הרבה דברים שאפשר לעשות ולעזור לאזן בחזרה את השימוש במשחק ובטלפון בכלל.

בנוסף לזה אני רוצה להתייחס לזה שפתחת ואמרת בתחילת השאלה- שיש לא מעט אתגרים שאתה חווה ואחד מהם הוא גדול יותר מכולם, אך יכול מאוד להיות שגם האתגרים האחרים קשורים לעניין ולא נפרדים ממנו. האתגר שמבחינתך הוא הגדול ביותר דורש ממך את הכי הרבה התמודדות, אבל אולי הוא תוצאה/ קשור לאתגרים אחרים, ובגלל זה אני ממליצה לך לחשוב ולכתוב לעצמך מהם הקשיים הנוספים איתם אתה מתמודד והאם הם יכולים להיות קשורים לאתגר הגדול יותר שהעלת כאן ואולי אם תצליח להתמודד איתם, גם עניין הטלפון והמשחק יתאזן.

ובכל אופן... מה ניתן לעשות?

1. לקחת "חופשה מהטלפון" – ניתן להקדיש זמן מסוים ומשמעותי (אפשר אפילו של 24 שעות, לא כולל את שבת) מידי שבוע שבו לא מתקרבים לטלפון בכלל, ההפסקה מאפשרת לנו לאתחל את עצמינו מחדש ויכולה לתת ההזדמנות לזה שהכל ממשיך כרגיל גם שאנחנו מתנתקים מערוץ התקשורת הזה וככה פתאום מתפנה לנו זמן לדברים אחרים חשובים לא פחות.

2. ניסית לקבוע חוקים שיגדירו מתי שימוש בפלאפון מקובל עלייך ומתי פחות? אפשר להגדיר לעצמנו באופן ברור זמנים מסוימים לשימוש וזה יכול לעזור מאוד, אפילו בפלאפונים מסוימים יש את האופציה בהגדרות של הטלפון להגדיר זמן מסוים לשימוש בכל אחד מהאפליקציות/ השימושים של הנייד. למשל: להגדיר 30 דקות ביום לשחק את המשחק ולאחר מכן האופציה נסגרת ואין אפשרות להיכנס אליו שוב.

3. עוד דרך טובה שאפשר לשנות הרגל שאנו רוצים הוא להחליף את ההתנהגות בהתנהגות אחרת שתהיה יותר טובה ויעילה לחיינו. למשל אתה יכול לקבוע זמן משחק אחר פנים אל פנים עם חבר מהישיבה לבחור משהו שאהוב על שניכם במקום השימוש במשחק בטלפון. כמובן שגם לא חייבים שזה יהיה בצורת משחק, אפשר לצאת להליכה, לאמץ תחביב אחר, לנגן או לבשל, ואפילו לקרוא ספר.

4. אני חושבת שבמידה ואתה רואה שההגבלות מקשות עלייך ולא עוזרות כרגע לאיזון, אתה גם יכול כמובן למחוק את המשחק לגמרי מהטלפון למשך תקופה מסוימת.. שבוע, חודש, ואפילו יותר.

לפעמים דווקא להימנע לחלוטין ממשהו שאנחנו לא מצליחים להגביל את עצמינו ולאזן- יכול לעזור לתקופה. הכל שאלה של עד כמה אתה מרגיש שהדבר מנהל אותך ואתה מצליח לשלוט בו.

5. שיתפת חבר בעניין? אני ממליצה לך לשתף אדם קרוב אלייך במה שאתה חווה, אני חושבת שיכול מאוד להיות שתשמע שגם הוא חווה בעבר תחושה כזאת או אחרת שדומה לדברים שאתה מתאר ואולי יש לו טיפים שיכולים לעזור! וגם אם לא- עצם השיתוף כבר יכול לעודד ולגרום לתחושה טובה. יכול להיות שגם תמצא חבר שהוא בעצמו רוצה להפחית את השעות של השימוש בנייד, תוכלו ביחד להגדיר לעצמיכם זמנים ולוודא אחד את השני האם אתם עומדים בזה, ולתת מוטיבציה להצליח.

לסיכום: תיארת בשאלתך מחשבות ותחושות חשובות בנושא השימוש בטלפון הנייד. האופציה למשחקים בטלפון יכולים מצד אחד לפתוח לנו עוד דרך תקשורת ועוד חברים חדשים ממקומות אחרים בארץ ובעולם, ומצד שני גם עלול לגזול לנו זמן חשוב ויקר שאותו אנחנו רוצים להשקיע בדברים נוספים. דיברנו על כך שחשוב למצוא את האיזון בדבר, ושאתה חש שאתה רוצה להפחית את השימוש בטלפון ויש לא מעט דברים שאפשר לעשות כדי להתמודד עם זה: ניתן לקחת "חופשה מהטלפון" למשך זמן מסוים, ולמלא את הזמן בדברים אחרים. אפשר לקבוע גם חוקים משלך שיגדירו כמה זמן ביום אתה רוצה להשתמש בטלפון באופן כללי ובאופן ספציפי במשחק, אפשר לפתח תחביבים חדשים- הליכה, נגינה, קריאה ועוד ולשים את הטלפון בצד, ואם ההגבלה קשה מידי בתור התחלה, אפשר גם לנסות למחוק את המשחק לתקופה מסוימת, ולבסוף דיברנו על כך שלשתף חבר בתחושות שלך עשוי לשפר את מצב הרוח ולפרוק את מה שעל הלב.

אתה מוזמן לשוב ולפנות גם אלינו, בוואצאפ ובמוקד הטלפוני: 052-468-3927

בהצלחה!

חן