חייבים ללמוד בקול רם?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 22/11/18 18:02 יד בכסלו התשעט

שאלה

הרב, שמעתי שמי שלומד תורה אבל לא "חורט שפתיים" אז בשמיים לא מחשיבים לו את זה. ניסיתי ללמוד עם דיבור והיה לי קשה, לא ממש הבנתי מה שלמדתי.

מה לעשות?

תשובה

לשואל שלום,

כל לימוד תורה, אפילו בהרהור, פועל שכר גדול בשמיים ובמציאות כולה. דבר זה אף נפסק להלכה ברמב"ם שהרהור נחשב ממש כמו דיבור.

אכן כתבו חז"ל שיש עניין ללמוד בקול, אך אין זו חובה למעט בקריאת שמע (ובתפילה לחתוך את האותיות בפה).

בנוסף: מי שהיכולת בידו גם לסכם את לימודו, שכרו הרבה מאוד כמו שאמרו חז"ל "אשרי מי שבא לכאן ותלמודו בידו", בידו ממש.

המשך בלימודך, בדרך שבה אתה מסוגל ומתחבר, וה' יאיר דרכך. בהצלחה!