חובת בידוד

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/03/20 08:32 יג באדר התשפ

שאלה

האם מותר ע"פ ההלכה להלשין למשרד הבריאות על אדם שחזר ממדינה שחייבים בה בבידוד, ומסתובב ברחובות, האם יש בזה חב לאחריני, או שהוא מוסר למלכות?

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה.

את ההתייחסות המוסרית והחובה ההלכתית לדווח על מי שמפר את הוראות הבידוד כתבתי באתר צהר לאתיקה: http://bit.ly/2TIbCte.

בקיצור -

א. קיים איסור מוחלט להפר את הוראות הבידוד. מעבר לחובה האנושית שלא לפגוע באחרים, הוא פוגע במצוות התורה של ״ולא תשים דמים בביתך״ שהורחבה לסיכון הציבור.

ב. חובה לנסות לשכנע אותו קודם.

ג. והיה אם הוא לא עושה זאת - חובה לדווח עליו (זה לא היתר. זו חובה).

ואת הנימוקים. אפשר לקרוא בקיצור שם.

אני מצרף קטע מתוך מכתב:

״...שנית – בהיבט הנאבק נגד מפירי ההוראות. באופן כללי, ישנה התנגדות ל״הלשנה״ גם כלפי עוברי עבירה חמורים, והמקור היסודי שלה היא הגמרא המתארת שאפילו ריבונו של עולם לא הסכים לומר ליהושע שאכן היה זה שמעל בחרם: ״בשעה שאמר הקב"ה ליהושע (יהושע ז, יא) חטא ישראל אמר לפניו רבש"ע מי חטא אמר ליה וכי דילטור אני לך הפל גורלות״ (סנהדרין מג ע״ב). ברם, כאשר מדובר במצב של ״חב לאחריניה״ של קידום פני רעה עתידית – השתיקה נוגעת באיסור ״לא תעמוד על דם רעך״, ומוטלת חובה לפעול כדי למנוע מצב זה. אנו חייבים להנכיח עמדה אחראית זו בקהילות. הכיוון המוסרי וההלכתי הראשוני הוא בדרכו של החפץ חיים בנושא ״לשון הרע לצורך״: להתחיל בניסיון שכנוע והסברה, אולם אם אין הדבר נעשה יש לחייב את הדיווח לשלטונות, כדי שלא נעמוד במצב בו לא נוכל לומר ״ידינו לא שפכו את הדם הזה...״.

כל טוב