זכויות ע״י מישהו אחר

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 13/01/20 22:38 טז בטבת התשפ

שאלה

נניח לקחתי אדם טרמפ ברכב? עשיתי מצווה נכון?

ומה אם הקמתי קבוצה בטלפון שמיועדת לטרמפים וצירפתי אנשים , אותם אנשים לוקחים אחד את השני טרמפים.

האם יש לי חלק/ זכות כלשהי במצווה שלהם?

אם כן , אם יש לך מקור לזה מהגמרא או מאיפשהו?

נניח והם עשו עבירה כלשהי מסויימת כתוצאה מהקבוצה, האם יש לי גם חלק בעבירה שלהם?

ואם יש מקור כלשהו גם לזה?

פחות רלוונטי אלייי, אבל אם נרחיק לכת , למי שפיתח את האפליקציה הזו אותו גוי

הוקמו שם הרבה קבוצות חלקם לדברי מצווה וחלקם לדברי עבירה, האם יש לו חלק באותם קבוצות מבחינה רוחנית של העבירות/ מצוות?

תשובה

שלום

בוודאי שלקחת מישהו טרמפ זה חסד.

ואם גרמת לאנשים אחרים לעשות חסד, זו מצווה עוד יותר גדולה. כמו שכתוב בגמרא לגבי מצוות הצדקה - גדול הַמְעַשֶה יותר מן העושה, כלומר – אדם הגורם לאנשים אחרים לתת צדקה, מעשהו ושכרו גדולים יותר, מאדם הנותן צדקה בעצמו.

אם נעשית עבירה כתוצאה מהקבוצה זה לא מוטל עליך, אלא אם כן זה משהו שהיה מאוד צפוי (אם מישהו הקים קבוצה של קישורים לסרטים, זה מאוד ברור שזה יוביל גם לסרטים בעייתיים, נכון?). אבל במקרה שתיארת, נושא הקבוצה הוא חסד.

לגבי מי שפיתח את האפליקציה, נראה לי שלא. מכיון שהוא הקים משהו סתמי שאפשר להשתמש בו לטובה או לרעה.

כל טוב