התרת נדרים לנשים (וע"י נשים)

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 07/10/19 19:33 ח בתשרי התשפ

שאלה

כב' הרב שרלו, אחדשה"ט!

1. בתי (מעל גיל מצוות ואינה נשואה) רוצה לעשות התרת נשים. האם היא יכולה למנות אותי כשליח שלה להתיר את נדריה? האם היא צריכה לפרט לי את הנדרים וההנהגות שהיא רוצה להתיר? ואם היא רשאית למנות אותי לשמש כשליח שלה להתיר את נדריה, האם בכל זאת קיימת עדיפות שהיא תופיע בפני בית הדין בעצמה משום מצווה בה יותר מבשלוחה?

2. האם אישה שצריכה להתיר את נדרה יכולה לעשות זאת בפני הרכב של שלוש נשים? מדובר בנשים שהיא מקבלת את סמכותן לשמש כחברי בין דין להתרת נדרים.

גמר חתימה טובה!

דויד

תשובה

שלום וברכה

מינוי שליח להתרת נדרים נתון במחלוקת גדולה בין הראשונים. מדעת הרמב״ם עולה שהדבר לא ניתן, ואילו תוספות ישנים טוענים שהדבר בהחלט אפשרי, ויכול להיות שיש עמדות ביניים. לכן, ישנה עדיפות גדולה, בעיקר אם מדובר בנדרים ספציפיים, שבתך בעצמה תעמוד בפני ׳בית הדין׳ מתיר הנדרים. ברם, אם הדבר לא אפשרי מבחינתה – יש לה על מי לסמוך אם תמנה אותך שליח.

ברם, למעשה נהגו הנשים לסמוך על ״כל נדרי״, ונראה לי שיש ללכת בדרך זו אם לא מדובר בנדר ספציפי.

לא ניתן להעביר סמכויות בית דין בהקשר הזה.

כל טוב וגמר חתימה טובה