השכרת דירה לזוג לא נשוי

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 02/06/19 17:49 כח באייר התשעט

שאלה

שלום הרב, ראיתי בהלכה שמותר להשכיר דירה לאדם חילוני שמחלל שבת. אך לגבי השכרת דירה לזוג שאינו נשוי ראיתי חילוק כמדומני של הרב יעקב אריאל, שזה אסור מפני שבגוף הדירה מתבצעת העבירה של הייחוד, מה שאין כן בחילול שבת, שהרי ניתן לעשות בדירה דברים מותרים, וחילול השבת הוא לא מעצם הדירה עצמה, אלא ממעשיו של השוכר.

לפי חילוק זה בין חילול שבת לבין איסור ייחוד, מה יהיה הדין במקרה של ספק, כשאיני יודע אם הם נשואים או לא, כגון במקרה של זוג עולים מרוסיה, שאולי בכלל אינם יהודים, וגם אם כן, אז סביר להניח שהם לא נישאו כהלכה.

האם יהיה מותר להשכיר להם בלי לברר פרטים על נישואיהם?

ואם יש להם ילד זה משנה את התמונה?

חשוב לי לדעת מה המקורות, כי לא ראיתי שום התייחסות למקרה של ספק.

ראיתי שהרב יעקב אריאל החמיר בזה במקרה של וודאי-

https://www.yeshiva.org.il/ask/5219

כמו כן, ראיתי שלפני כ- 10 שנים נשאלת שאלה בעניין זה ואמרת שאחד מגדולי הדור התיר. האם הוא התיר למרות שניתן לחלק בין חילול שבת לבין איסור ייחוד?

אשמח לתשובתך המהירה הלכה למעשה.

תודה רבה!

תשובה

שלום

כפי שכתבת, בעבר קיבלתי מאחד מהגדולים שמותר בכגון זה, וכמדומני בזמנו לא נתן מקורות לדבריו.

ונראה שדעתו נסמכה שיש להתיר משום שבספק איסור אין מסייע לדבר עבירה, כדעת הריטב"א.

ואמנם היו מהאחרונים שהחמירו במומר (וכך הסבירו את הסתירה בתו'ס שבת וע"ז), אך זה בודאי איסור. בספק איסור יש להקל, משום שעצם איסור מסייע הוא מדרבנן.

ויש עוד טעמים בזה, כגון מחלוקת הגר"א ואחרים האם יש איסור מסייע שלא בשעת עבירה, ועוד. ובדרבנן הילך אחר המיקל.

אולם מצד מידת הנקיות והחסידות במסילת ישרים, ודאי יש מידה ראויה ונקיון הרוח, להשכיר דוקא לאנשים שרחוקים מספקות חמורים.

כל טוב