הר סיני והמציאות ההיסטורית

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 30/01/20 17:23 ד בשבט התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

יש שאלה שמטרידה אותי כבר זמן רב. אשמח שתכתוב לי את דעתך.

כידוע, לעתים מתגלים פערים כביכול בין הסיפור התנ"כי לבין התגליות במדע ובארכאולוגיה. הפער שמטריד אותי יותר מכל הוא בנוגע לסיפור יציאת מצרים. אם יתברר שיציאת מצרים לא התרחשה במציאות ההיסטורית (גם אם במידה חלקית) אז מה תוקפה של התורה וההלכה כולה בעיניך?

תודה,

תשובה

שלום וברכה

שאלות הן תהליכים פותחים וטוב לא לברוח מהן.

בד בבד, ההנחה כי יש בידינו לקבוע ממרחק של 3300 שנים מה אירע ומה לא אירע, בעיקר כאשר מדובר בעם של נוודים, נראית בעיני מפוקפקת מאוד.

לאמור - יש לנו שאלה מצוינת אבל אנחנו חסרים כלים לענות עליה בהיבטים המדעיים.

ארכיאולוגיה היא מדע, אבל מפוקפק. בעיקר כאשר היא טוענת שמשהו לא קרה. לא זו בלבד, אלא שהממצאים תובעים פרשנות, והיא עצמה מוסיפה לערעור של ראייתה כעובדה.

נקודת המוצא שלי היא שאם הייתה לנו דרך מדעית להעמיד את המדע בסתירה לתורה - הדבר היה מחייב אותנו לקרוא את התורה אחרת, כפי שעשה הרמב״ם ושאר הראשונים בתקופתו ביחס להגשמה, הבחירה החופשית וכדו׳. אלא שאין לי סיבה לעשות כך.

יישר כוח על השאלה