הנצחה יהודית לחברה שנפטרה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 06/08/18 22:59 כה באב התשעח

שאלה

כבוד הרב שלום,

חברתי נפטרה לפני כ-3 שנים, וברצוני להנציח את זכרה בדרך כלשהי.

אודה לרעיונות לדברים שניתן לעשות עבורה באזכרה ובכלל.

תודה מראש

תשובה

לשואלת שלום,

צר לי לשמוע על חברתך. יהי רצון שהקדוש ברוך הוא ימלא חסרונך, ולא תדעי עוד צער.

שאלה טובה שאלת. ישנן דרכים מגוונות ביהדות להנצחת זכר הנפטר, ולצערנו רבים מנסים לחקות את הגויים בהעמדת אנדרטאות ופסלים שלא מועילים לנשמת הנפטר.

הנצחה כשמה כן היא - צורך בסיסי לאחוז בנצח, להדגיש שמותה של החברה לא ימחק אותה מהעולם ומהתודעה.

להלן כמה עקרונות בבחירת דרך ההנצחה, וכן מספר דוגמאות:

א. אנחנו צריכים לבחור משהו שיעורר פעילות ערכית לאנשים החיים, ובכך תהיה פעילות זו לעילוי נשמתה. לפי המחשבה היהודית כל מעשה חיובי וערכי בעולם הזה לכבוד הנפטר, מלמד עליו זכות בעולם האמת.

ב. כדאי לבחור דבר שקשור לאופי של הנפטרת, לתחביבים שלה, לייחודיות שלה או לאחת מתכונותיה.

ג. יש להתאים את גודל ההנצחה למסגרת המשאבים שתהיי מעוניינת להשקיע. לא הרי שיעור שבועי לעילוי נשמתה כהרי הקמת גמ"ח הכנסת כלה לזכרה.

ד. הצעות שונות: חוברת זיכרון עם תמונות ומכתבים, ספר זיכרון שאוסף סיפורים מכל מיני אנשים שפגשו אותה במהלך חייה, ספר קודש שכמה רבנים כותבים מאמרים בנושא מסויים ומקדישים אותו לזכרה, ייסוד ערב לימוד שבועי או חודשי לזכרה, ייסוד תהילים לילדים, הקמת מסגרת חסד כלשהי של התנדבות בקהילה או עזרה לנזקקים. דרך נוספת מקובלת היא קריאת שם של תינוק על שמה.

אלו העקרונות לעניות דעתי, ומכאן המגוון הוא רחב.

לסיום אוסיף, טוב להתייעץ עם חבר שכבר התנסה בהנצחה ולשאול אותו על האופנים השונים.

בהצלחה במשימה, יהי רצון שהקדוש ברוך הוא יצרור את נשמתה בצרור החיים אמן.