כמה שאלות על הלכות שבת: נרות, קידוש, וסעודה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 11/04/20 22:09 יז בניסן התשפ

שאלה

שלום!

1. האם אפשרי להדליק נרות שבת בשולחן שסמוך לשולחן הסעודה? או שצריך בשולחן בו אוכלים?

2.לגבי קידוש היום- האם גם אותו מחוייבים לעשות בשולחן הסעודה או אפשר בשולחן סמוך?

והאם חובה לאכול מיד לאכול הקידוש סעודה? אצלנו בבית עושים קידוש מיד לאחר התפילה אוכלים רק בשעה מאוחרת יותר

3. סעודת יום השבת: האם ניתן לערוך אותה לאחר חצות שבת? ואם לא, אפשר ליטול ידיים ממש סמוך לחצות (בדומה לסד"ש)?

ולשאלה אחרונה בעניין אחר.. מה ההבדל בין שולחן ערוך לפניני הלכה?

אשמח למקורות, אם אפשרי(:

תודה רבה!!

תשובה

שלום רב.

ביחס למקום הנרות והסעודה - העיקר שיהיה באותו חדר. לא צריך באותו שולחן.

חובה לאכול מיד אחר הקידוש, אבל ניתן להסתפק באכילת מזונות כמו עוגה וכדו' ולא חייבים לאכול סעודה על פת.

לגבי סעודת יום השבת - עדיף לערוך אותה לפני חצות, ואפשר גם ליטול ידיים ממש סמוך לחצות. אם עשיתם קידוש מיד אחר התפילה ואכלתם עוגות, אז אפשר להחשיב את העוגות בקידוש כסעודת שבת, וזה פחות משנה אם אכלתם את הסעודה העיקרית אחר חצות.

ביחס לשאלה האחרונה - שולחן ערוך חובר לפני כ500 שנה על ידי ר' יוסף קארו. נכתבו עליו עשרות ואולי מאות פירושים ודיונים והסמכות שלו מקובלת על רוב עם ישראל. פניני הלכה חובר בדורינו, וממילא הסמכות שלו בציבור הרבה פחות מקובלת. יחד עם זה, אדם יכול להחליט ללכת בעקבות פסקי ה'פניני הלכה' באופן פרטי.

בהצלחה רבה ומועדים לשמחה,

טוביה