הכל בידי שמיים חוץ מיראת שמיים

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 23/12/19 12:53 כה בכסלו התשפ

שאלה

שלום הרב!

ברצוני לשאול לגבי זה , אם הכל בידי שמיים כלומר כל התוצאות הם בידי שמיים בעצם אין לי

בכלל שליטה על התוצאות . אך פה נשאלת השאלה , למה קורה לאדם לפעמים היסורים -

כדי לכפר את העוונות של האדם ולזכות אותו ולגרום לו לחזור בתשובה אך מכאן שבאמת לאדם יש איזו שליטה בתוצאות שאם לא היה עושה כך וכך אז לא היו באים עליו איזה היסורים מסוימים

אז קשה למה אומרים אין שליטה בתוצואתיו ? רואים מכאן שבעצם יש שליטה בתוצאות .

ועוד, אם כך אז האדם גם יכול באמת לכעוס על עצמו על כך שחטא הייסורים באו בגללו הוא למעשה גרם להם כי כנראה הוא הביא את זה על עצמו אז איפה הכל בידי שמיים נכנס?

עוד שאלה

אומרים שאם אדם עושה איזה עברה ואכן נגזר עליו גזרה והאדם עושה תשובה וכשהוא עושה תשובה הוא כאילו כביוכל עולה דרגה מבחינה רוחנית ומימלא הגזרה כבר לא תקפת לאותה דרגה ומימלא מתבטלת בדרגה הזו אז עכשיו האם מדברים על תשובה כללית על כל המעשים, או שמדובר דווקא על עבירה מסוימת ?

כתוב שכול הכועס כאילו עובד עבודה זרה כלומר כשלאדם קורה משהו רע והוא מגזים ומתעצבן

האם הוא כביכול מביא על עצמו עוד ייסורים בכך שמתעצבן יותר ?

תודה רבה .

תשובה

שלום

א. 'הכל בידי שמים' זה לא שאין שליטה בתוצאת, אלא שכל מה שקורה לאדם, כולל תכונותיו המולדות, הוא מוכוון ישירות מלמעלה, 'חוץ מיראת שמים' - כלומר, שכל מה שיש לאדם בחירה לגביו, על זה הוא לא מוכרח, אלא זה באחריותו, וממילא הוא אחראי לתוצאות.

אולי מה שהתכוונת לגבי התוצאות, זה שהאחריות שלנו זה על המאמצים ועל המעשים, אבל התוצאה של הדברים היא לא באחריותנו. לא שאין לנו השפעה עליה, אלא שבסוף הקב"ה בוחר איך לגלגל את הדברים, ויש דברים שמעבר ליכולתנו ולבחירתנו.

ממילא, ודאי שהאדם צריך לקחת על אחריותו תוצאות שהוא הביא להם בבחירתו הרעה (לא כעס דווקא, אלא לקיחת אחריות, בושה, צער).

ב. גם וגם. כל תשובה מעלה אותו ומרוממת אותו. אבל כמובן יש רמות שונות של תשובה. מיראה, מאהבה, פרטית וכללית ועוד.

ג. הכוונה היא שמי שמאבד שליטה בכעסו, אז זה דומה לעבודה זרה, בכך שהוא המליך על עצמו מישהו אחר (הכעס) ששולט עליו, וביטל את שכלו בפניו.

כמו עבירות אחרות, הוא יישא באחריות לכך (לאו דווקא ייסורים במובן הפשוט, אלא מה שהקב"ה יביא עליו בעולם הזה או בעולם הבא).

כל טוב

ב.