הימור - פירמידה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 22/04/20 08:27 כח בניסן התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי להתייעץ איתך בנוגע למין מעשה הונאה בסגנון ״תרמית הפרמידה״ שנפלתי אליו.

ברשתות החברתיות רץ משחק כלשהו הטוען שכדאי לך להשקיע 350 שקל כדי להצטרף לקבוצה וככל שיותר אנשים יצטרפו אחרייך תקבל סכום גבוה יותר. את סכום ה350 שקלים אתה מעביר לאדם שנמצא ״בראש הפרמידה״ וכך כביכול אתה מתקדם שאנשים נוספים מצטרפים.

מה שקרה הוא שכמוני וכמו עוד רבים ההתלהבות הייתה לחינם, הרבה זכו באמת בכסף אך בשלב מסויים לא הצטרפו עוד אנשים חדשים וה״השקעה״ של ה350 שקלים לא חזרה.

מכיוון שזה לא מעט כסף, ושמעתי שהרבה אנשים שהשתתפו והרוויחו כסף על אנשים החליטו להחזיר להם אותו, עשיתי מעשה וניסיתי לבקש מהאדם שזכה בכסף שלי את הסכום בחזרה, אמרתי לו שאבין אם לא יסכים (אחרי הכל, זאת כן בעיה שלי שהעברתי לו את הכסף במשחק הימור שכזה.)

הוא לא הסכים.

לאחר מכן חברה שלי אמרה לי שלאדם אחר שקצת התעקש הוא החזיר את הכסף.

אני סטודנטית, ואין לי הרבה כסף, לכן שלחתי לו שוב בקשה ואמרתי לו שידוע לי שהוא החזיר לאדם אחר ולכן אני לא רואה סיבה שלא יחזיר גם לי. הוא הסכים ושלח לי את הכסף שלי בחזרה.

האם מה שעשיתי נחשב גזל? האם היה אסור לי לבקש או ללחוץ עליו להחזיר לי את הכסף? הרי בסופו של דבר העברתי את הכסף בידיעה שיש סיכון זעיר (שלא באמת לקחתי בחשבון מרוב התלהבות, כמו עוד הרבה אנשים) שלא ארוויח בסוף. בנוסף הרבה ביקשו את כספם בחזרה וקיבלו כי אנשים הבינו שזה לא מוסרי לקחת את הכסף מהאנשים על זה. לכן הרגשתי שזה לגיטימי לבקש...

האם עשיתי בסדר? האם היה מותר לי לבקש ולדרוש את כספי בחזרה ? (במיוחד בידיעה שלאדם אחר שדיבר פחות נחמד, הוא החזיר מיד)

תודה,

תשובה

שלום

זה בסדר גמור שביקשת ממנו את הכסף, והרבה יותר מבסדר גמור שהוא החזיר לך.

אכן הפירמידות הללו זה דבר שצריך להתרחק ממנו מאוד. בניגוד לדרך הרגילה שבה האדם מרוויח כסף תמורת עבודה או תמורת מוצר שהוא מוכר, שאז בדרך כלל שני הצדדים אמורים להיות מרוצים מהעסקה, כאן זה ניסיון להרוויח כסף על ידי זה שגורמים לאנשים להשקיע כסף, מתוך אמונה שגם הם יצליחו להרוויח על ידי שישכנעו אחרים. הדבר הזה לא יכול להימשך בלי גבול, וברור שבסופו של דבר יהיו הרבה מאוד כאלה שרק ישקיעו ולא יצליחו להרוויח כלום. לא נכון להרוויח כסף מדבר שכזה, שמותנה באופן הדוק בהפסד ובצער של אחרים.

טוב שלמדת את השיעור הזה בלי להפסיד בסופו של דבר כסף, ובלי לגרום לאחרים להפסיד את כספם.

כל טוב