איך מתמודדים עם ספקות? איך בוחרים בלב שקט??

חדשות כיפה חברים מקשיבים 18/07/22 18:27 יט בתמוז התשפב

שאלה

אני מלאה בספקות. כל דבר שאני עושה כל דבר שאני בוחרת ישר מתחרטת. אני לא מצליחה לבחור נורמלי כל הזמן מסתכלת על מה שהפסדתי ואף פעם לא מרוצה ממה שהחלטתי. זה ממש משפיע על כל הדברים שאני עושה,ברמה אני מאכזבת ופוגעת באנשים שאני אוהבת וזה ככ מבאס אותי מה עושים? איך מתמודדים עם ספק? איך בוחרים בלב שקט?

תשובה

היי

התחושות שתיארת בשאלה נשמעות בהחלט לא פשוטות. לא קל לחשוב כל הזמן על "למה לא בחרתי אחרת" ו"אוף, הפסדתי דברים אחרים שיכולתי להרוויח". מובן לגמרי שזה גורם לאכזבה ולתחושות לא נעימות. נשמע קשה עוד יותר שזה גורם לי לפגוע באנשים שאני אוהבת, ובכלל להרגשה מבאסת מכל הסיפור הזה.

אז אולי זה ינחם (ואולי לא :) ), אבל זה קורה לרבים מאיתנו, טבעי ונורמלי להרגיש ככה, את לא לבד כאן, והשאלה שלך היא הזדמנות טובה לחשוב איך להתמודד נכון עם החלטות וללמוד להיות שלמה איתן כמה שאפשר.

הנושא הזה של קבלת החלטות פוגש אותנו בהמון תחומים בחיים. אנחנו נדרשים להוציא לפועל כמות גדולה של החלטות כל יום. החל מהחלטות קטנות של: לקום דווקא ב7 בבוקר, או לפרגן לעצמנו עוד 10 דקות של שינה.. ומגיע גם להחלטות מורכבות יותר כמו "אז מה אני עושה שנה הבאה? שירות לאומי? מדרשה? עבודה? משהו אחר?"

קודם כל, כדי שננסה להבין איך בוחרים בלב שקט, חשוב שנבדוק איך אנחנו בוחרים בכלל.

כשאנחנו מקבלים החלטות, אנחנו נמצאים בתהליך שדורש ממנו לקחת בחשבון מגוון דברים ולנסות להוביל אותם לבחירה נכונה. התהליך הזה מתחלק לשני חלקים: השכל והרגש.

קבלת החלטות רציונלית (שכלית)- הדרך הזו נוגעת לחלק השכלי שבנו. כשאנו פועלים מתוך מניעים שכליים, הגיוניים, אנחנו נוטים להיעזר במקורות מידע שונים ואנשים שהם בעלי ניסיון וידע בתחום שאליו נוגעת ההחלטה, או למשל חושבים באופן כזה של יתרונות מול חסרונות, ושל מה צריך, חשוב ונכון לעשות עכשיו.

קבלת החלטות אמוציונלית (רגשית)- הדרך הזו נוגעת לחלק הרגשי שבנו, לתחושות בטן, רק כי אנחנו מרגישים שככה צריך לעשות, לבחור דווקא את ההחלטה הזו גם בלי הסבר שנראה לנו לעין, או שאנחנו יודעים לתת הסבר הגיוני להחלטה הזו. זו החלטה שמתבצעת לפי מה שאנחנו מרגישים באותו רגע והולכים לפי התחושה הזו.

הקושי שלנו בבחירת החלטות יכול לנבוע מחשש שאולי הבחירה שלנו לא נכונה, מתחושה של הפסד, במצב ששתי הבחירות נראות טובות באותה מידה, מהתנגשות בין הרגש לשכל, ולא חסר סיבות..

אחרי שהעמקנו קצת וראינו שהחלטות יכולות להתקבל בדרכים שונות, ננסה לחשוב הלאה.

אז איך נקבל החלטות?

1. דרך מוכרת אחת לעזור לנו לקבל החלטות היא לכתוב לעצמנו על דף תרשים או טבלה בה כלולים לרוב החלקים הבאים: (אפשר להוסיף קריטריונים ושאלות אחרות לפי מה שמתאים לנו.)

-מה צריך להחליט? לדוגמא: האם לערוך מסיבת יום הולדת גדולה, או לחסוך את הכסף לרישיון?

-מה חשוב לי? הנאה לטווח הארוך

-האם מה שחשוב לי מתקיים? ביום הולדת: קצת, בעיקר הזיכרונות. ברשיון- כן.

ההחלטה- רשיון.

כמובן שזה לא חייב להיות שחור או לבן, יש עוד שיקולים שלוקחים בחשבון, אבל הרעיון הוא שבסופו של דבר נשאף לבחור באופציה שכוללת את מה שיותר חשוב לי, ומה שתתן לי יותר יתרונות מחסרונות.

2. דרך נוספת שאפשר לשקול היא איך הייתי ממליצה לחברה טובה שנמצאת במצב שלי, לפעול. זה יכול לעזור כי כך אני רואה את השיקולים שלי ממבט של אדם אחר כביכול, ממשקפיים אחרות, שעוזרות לתת לי נקודות מבט נוספות ורחבות.

3. יש המון ספרים בנושא של קבלת החלטות שמאפשרים להעמיק בנושא יותר, להבין אותו לעומק וללמוד מעבר, אפשר לפנות לחנות הספרים הקרובה ואני בטוחה שידעו להפנות אותך לספרים הנכונים.

4. אחרי קבלת ההחלטה, בדרך כלל מגיעות ההשלכות שלה. אנחנו יכולים לנסות "להקדים תרופה למכה" ולחשוב על- מה יכולות להיות ההשלכות של כל אופציה שיש לנו. אחרי שנחשוב על כך ושנדמיין את הימים שאחרי קבלת ההחלטה, נוכל לבחור באופציה שכוללת את התוצאות שאנחנו רוצים.

ברור שחשוב לזכור שאנחנו לא מגלי עתידות או נביאים, ותמיד יכולים להיות דברים שונים ממה שציפינו לו, אבל לפחות עשינו מה שיכולנו מהצד שלנו.

אחרון חביב, ולדעתי החשוב מכולם: לזכור שברגע קבלת ההחלטה, זו הבחירה שראינו לנכון לבחור ולעשות, וזה מה שהיה צריך לקרות.

אם נבין שההחלטה שלנו הכי טובה לאותו רגע, יהיה לנו קל יותר לקבל את הבחירה שלנו.

גם אם גילינו שטעינו, לא קרה שום דבר, מטעויות לומדים. שווה יותר לחשוב איך אנחנו יכולים ללמוד מזה מאשר רק להאשים את עצמנו..

ולסיום, כמו שאומרים "אין שמחה כהתרת הספקות".

מייחלת שנגיע לשמחה כזו כל יום, ולהצלחה רבה!

אני מזמינה אותך בחום לחזור אלינו, להתייעץ ולשתף אותנו כאן באתר, בשיחת טלפון ל:8298* או בווצאפ ל:0524683927. נשמח לשמוע ממך.

הילה