החזרת כסף באיביי מוצר שהגיע באיחור

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 30/08/20 15:40 י באלול התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב!

אני ואמא שלי הזמנו בתחילת הקורונה כבל usb באיביי (בדולר וחצי), באתר רשום בתוך כמה זמן החפץ אמור להגיע ליעדו,לאחר תקופת ההמתנה לא קיבלנו את הכבל ולכן ביקשנו החזר כספי, מפה לשם קיבלנו את הכבל 4 חודשים מההזמנה, ושאלתנו האם צריך לחזור למוכר או לא?

תודה רבה הרב

תשובה

לשואל שלום,

כיוון שמדיניות האתר היא להתחייב לזמן הגעה משוער, כשאתם קיבלתם החזר הוא נעשה ביושר והוגנות.

את הכבל שהגיע לאחר מכן (או תמורתו) יש להשיב מדין 'השבת אבדה', אלא שאין חיוב השבת אבידה לגוי.

לכן מעיקר הדין אין חובה לשלם על הכבל.

יחד עם זאת, אם למוכר יש דרך לדעת שהמוצר הגיע אליכם (אחרי הזמן), יש חובת השבת אבדה אפילו לגוי משום דרכי שלום ולמניעת חילול השם. ועליכם לשלם את התמורה.

(מקורות: שו"ע רסו א | ראה סמ"ע שם על רוב ישראל, וזיל בתר טעמא של חילול השם)