גננת שם השם בתפילה ללמד ילדים

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 20/06/19 17:37 יז בסיון התשעט

שאלה

האם מותר לגננת בגן ילדים או מורה לומר שם השם כשמתפללת עם התלמידים?

אפילו אמא שמתפללת עם ילדים קטנים.

בברכות השחר אני אומרת ברוך אתה אדו והם משלימים. אבל אני רואה שזה מבלבל אותם.

מה צריך לעשות? שמעתי שזה בעיה לומר שם ה' סתם.

תודה

תשובה

לשואלת שלום

יישר כח על עבודת הקודש בחינוך ילדי ישראל. השם ישלח לך כח ותבונה להדריכם בדרך ישרה. אמן.

לשאלתך-

אין שום בעיה. מותר לברך ולהזכיר שם ה' כשהמטרה היא ללמד את הילד את נוסח הברכות, עד שהוא כבר גדול ומכיר בעצמו. ההיגיון בזה הוא שאין כאן 'לבטלה', אלא למטרה עליונה וחשובה.

וזו לשון הרמב"ם: "הַתִּינוֹקוֹת- מְלַמְּדִין אוֹתָן הַבְּרָכוֹת כְּתִקּוּנָן וְאַף עַל פִּי שֶׁהֵן מְבָרְכִין לְבַטָּלָה בִּשְׁעַת לִמּוּד, הֲרֵי זֶה מֻתָּר". וכן פסק בשולחן ערוך.

אוסיף ואומר שאף רצוי לעשות כך בדווקא כדי להטמיע בהם נוסח ברכות בשם ה' כמו שצריך, ושלא ירגילו את לשונם ב"אמוֹנָי" והמצאות כגון אלו.

(מקורות: רמב"ם הל' ברכות א,טו וכס"מ שם | שו"ע רטו,ג | משנה ברורה סימן תפד ס"ק ח | ילקוט יוסף ח''ג עמוד תקמט)

בהצלחה במלאכתך החשובה.