בניית בית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/05/20 11:40 כ באייר התשפ

שאלה

שלום הרב! אני בחור בן 20 וחושב להתחיל לצאת.

יש בחורה בערך בגילי שלפני כשלש שנים יצא לי להיות אתה באותו סניף ובלי לדבר אתה אפילו פעם אחת יש לי מחשבות אולי נתאים אחד לשני על פי כל מיני דעות שלה וכד'

א) האם להתייחס למחשבות אלו ברצינות למרות שבפועל אני לא מכיר אותה כלל, ולנסות להתחיל עמה קשר?

ב) יש לי רצון לישא בת תלמיד חכם, אך במקרה הספציפי הזה אני יודע שאביה "בעל בית", מה לעשות?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

על ההמלצה להתחתן עם בת תלמיד חכם. מצטט לך כאן הסבר של הרב אבינר*:

צריך בת תלמיד חכם (שו"ע אה"ע ב, ו),

או שהיא כמו בת תלמיד חכם.

פעם הבנים היו כמו ההורים, עד כדי כך שחז"ל אמרו, שהנושא אישה יבדוק באחיה (בבא בתרא קי, א).

היום האחים לא אותו הדבר.

לא מקפידים על זה.

העיקר שהיא בעצמה תהיה תלמידה חכמה. החסידים יותר מחמירים בזה, המתנגדים לא מקפידים. יש מדרגות מדרגות, ואדם צריך להשתדל עד כמה שאפשר להתחתן עם בת תלמיד חכם.

מכל מקום, תכונות הבחורה עצמה הן החשובות ביותר, שהרי אדם מתחתן עם אשתו ולא עם מחותניו, חשובים וגדולים ככל שיהיו.

שני דברים עולים מתוך התשובה:

א. כיום העולם מאוד פתוח ואי אפשר לדעת עד כמה בת תלמיד חכם הולכת בדרך של אביה. לכן צריך לחפש בת זוג שבעצמה נוהגת כבת תלמיד חכם, גם אם החינוך התורני לא בא דווקא מאבא שלה. זה מה שיותר חשוב.

ב. עליך לבחון את עצמך, האם אתה צדיק? האם אתה לומד, שומר ומקפיד על קלה כחמורה? אם תתחתן עם בת תלמיד חכם היא יכולה לצפות ממך לגודל תורני שמעל המדרגה שלך.

המסקנה המעשית: תמצא מי ראויה לך ואתה ראוי לה, בלי קשר לאבא שלה. ובלי חלומות תורניים גבוהים מהמקום שלך.

מכאן המסקנה אודות הבחורה שהכרת בסניף: אם היא מתאימה לך - אפשר לנסות לחדש קשר.

*קישור לתשובה של הרב אבינר:

http://shlomo-aviner.net/index.php?title=%D7%97%D7%AA%D7%95%D7%A0%D7%94_%D7%A2%D7%9D_%D7%91%D7%AA_%D7%AA%D7%9C%D7%9E%D7%99%D7%93_%D7%97%D7%9B%D7%9D-_%D7%94%D7%9B%D7%A8%D7%97%D7%99%3F_(%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8)