בכורים בתנך

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 03/11/19 19:04 ה בחשון התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול מה יש לתנך נגד בכורים?

למה כל בכור המוזכר בתנך הוא רשע או לא נבחר, והאם יש בכור/בכורה שמוזכרים והם לא כאלו?

ואם אין,מה זה אומר לגבי עם ישראל,המוזכר כבכורו של הקדוש ברוך הוא ?

תשובה

שלום

לתנך אין כלום כנגד בכורים, ומפרשת השבוע שעבר נראה שאברהם אבינו היה הבכור במשפחתו.

אבל את צודקת, שהמסר שעולה ממקומות רבים בתנך, זה שבכורה בגיל, היא לא ערובה לכלום, והיא יכולה להינתן גם למי שלא עוד ראשון (כמו ליעקב וליוסף).

גם ביחס לעם ישראל זה כך, כיון שעם ישראל הוא דווקא מהאחרונים שבשבעים האומות, ובכל זאת ניתנה לו הבכורה על פי רצון ה'. כלומר בכורה במהות ולא בכורה על פי הקדימות.

כל טוב (אם את בכורה לא לדאוג. הרבה צדיקים וצדיקות היו בכורים).