ביטול סנדקות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 15/05/20 09:47 כא באייר התשפ

שאלה

שלום כבודו,

גיסתי (אשת אחי) אמרה לאורך היותה בהריון מספר פעמים כי היא רוצה שאני אהיה הסנדק של בנה כשיוולד וכמובן שהסכמתי.

אך יום לפני הברית של הנולד נודע לי דרך אבי כי הזכות נלקחה ממני והועברה לאדם אחר (לא בן משפחה) .

דבר שכזה הוא מקובל?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אין שאלה של מקובל או לא, השאלה האם יש כאן הפרה של הבטחה, לכאורה כל הדברים נאמרו לפני הלידה (כך כתוב במכתב) כך שבעצם עדיין לא היה תינוק בעולם, ולא היה דבר החייב בסנדקאות, והרי זה כמו דבר שלא בא לעולם, ולכן אין אדם יכול להקנות דבר שלא בא לעולם.

כמו כן היא אמרה שהיא רק "רוצה", היא לא הבטיחה את הסנדקאות למישהו, אלא אמרה שהיא רוצה, אבל יש גם אבא ועוד שיקולים שיחליטו למי נותנים סנדקאות, כך שרצון של אדם הוא לא הבטחה, ובודאי בדברים שכולם יודעים שזה קשור לעוד אנשים שמחליטים.

העולה שאין כאן הבטחה אלא ספור לרצון, וכמו כן זה היה עוד לפני הלידה כאשר הדבר לא מעשי. על כן נראה שלא ראוי לכעוס על כך, אלא אדרבא לשמוח שזכה אחיך ורעייתו לקיים מצוות ברית כהלכתה.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ