בשביל מי נכון לחיות: בשביל השם או בשבילי?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 29/09/21 03:25 כג בתשרי התשפב

שאלה

היי קודם כל תודה רבה על האתר הזה!! לאחרונה ישלי הרבה שאלות באמונה(ודווקא אחרי יום כיפור) למשל: היה לנו שיחה באולפנה עם רב שאמר שאנחנו לא חיים בשביל עצמינו בכלל,אנחנו חיים בשביל ה'. אז אם אנחנו חיים בשביל ה' למה שלא פשוט נחיה על איזה הר עם פרוסת לחם ליום ומים כדי לשרוד וכל היום רק נתבודד ונדבר לה' ונתפלל?? למה אנחנו מקימים משפחה? מכירים אנשים? אם אפשר פשוט כל הזמן להתפלל,הרי במילא אנחנו חיים בשבילו ולא בשבילינו,והיה לי ממש קשה לתפוס אתזה.

תשובה

שלום שירה.

קודם כל שאלה יפה מאוד שמעסיקה כיום המון בני נוער.

אולי אשאל את השאלה קצת אחרת. מה תפקידם של התורה ומצוות? מה הקב"ה רוצה מאיתנו בעולם הזה?

על השאלה הזו כותבת התורה בפרשת ראה "וחי בהם..." כלומר רצון ה' שהתורה ומצוות לא יגבילו אותנו, אלא יתוו לנו דרך בה נוכל באמת לחיות ולגדול. ישנם בעולם כל כך הרבה נסיונות ואתגרים בעולם שלא הדרכה אלוקית של הקב"ה לא נצליח להתגבר עליהם. לכן הקב"ה נותן לנו ספר שורשי שממנו ומתוך חיבור אל מעמד הר סיני ללמוד את הדרכים שלנו יהיו הטובות ביותר.

אני חושב שהרב באומרו דברים אלו התכוון למשפט שאמר החכם היהודי למלך כוזר לפני 1500 שנה. המשפט הוא "עבדי הזמן עבדי עבדים הם, עבד ה' הוא לבדו חופשי". כלומר- מסביר החכם היהודי למלך כוזר שכולם קצת משועבדים. לכסף, לחברת אנשים, לתרבות, לפלאפון וכו'... אבל מי שמוכן להיות עבד של האינסוף, ולזרוק את כל השעבודים הגשמיים הוא בעצם הכי חופשי.

מכאן יוצא בדיוק ההפך מהמסקנה שהתחלנו איתה. רצון ה' לא שנחיה במערה אלא שנחיה את החיים הכי מתאימים לנפשינו ונשמותינו.

אם תרצי קצת להרחיב על הנושא את יכולה לפתוח את ספר הכוזרי מאמר ראשון. יש עליו פירושים נפלאים של הרב אבינר והרב שרקי.

ישר כח על השאלה היפה

איתן