מהי קדושה? כשאומרים שהקב"ה קדוש - מה הכוונה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 27/09/19 13:17 כז באלול התשעט

שאלה

שלום רב.

אשמח לדעת יותר על מהי קדושה.

כשאומרים שהקב"ה קדוש מה הכוונה?

תודה.

תשובה

שלום לך.

קודם כל ישר כוח ע-נ-ק על השאלה ששאלת. כזאת שנוגעת בבסיס האמונה היהודית.

מקווה שהקב"ה יעזור לנו להגיע יחד למענה הטוב ביותר.

לפני שנסביר את המושג, נתחיל מהמילה עצמה: כמו ש"רטוב" הוא משהו שנרטב או מרטיבים אותו – כך, להבדיל, "קדוש" הוא משהו שנתקדש או שמקדשים אותו.

נעבור לדברים שנמצאת בהם המילה קדושה: אנו קונים מתנה למישהו וכותבים לו ברכה אישית – הקדשה מיוחדת עבורו.

אנו עומדים בפני משימה כלשהי, או רואים אדם שביכולתנו לסייע לו – אנו מקדישים זמן.

ברגע השיא בחתונות, החתן עומד מול בחירת ליבו, נותן לה טבעת שרכש בעצמו, ואומר ברגש "הרי את מקודשת לי בטבעת זאת כדת משה וישראל".

כהבנה ראשונה: דבר קדוש בשבילנו הוא דבר שאנו מייחדים אותו ובלא מעט מהמקרים גם מבצעים או נמנעים מלבצע פעולות ומחשבות מסיבות ששייכות אליו.

עבורנו, הדבר הקדוש נבדל מדברים אחרים בכל מיני אופנים וסיבות, שלפעמים את חלקם איננו מבינים עד הסוף כי אין ביכולתנו להשיגם (להבין אותם).

ביהדות זה מעבר לכך: בשונה מדתות ואמונות אחרות – למרות שאנו מייחדים את הקב"ה, מבדילים אותו וכוליה... המצווה והמטרה הן "לחבר" כביכול את הקב"ה לדברים שבחול. לקדש את החול.

לדוגמה: אנחנו מברכים לפני ואחרי על אכילת שניצל-עוף וכך אנו מעלים ברמה רוחנית את מה שאכלנו (את העוף) ומקדשים אותו.

נקודה חשובה לפני שנמשיך: חשוב לזכור שביהדות, אותה ייחודיות-נבדלות של קדושה של הקב"ה, היא כל-כך מרוממת, כך שהיא מעבר לתפיסתנו ולהשגתנו.

בדרך זאת אולי אפשר להבין את מה שאומרים בחגים בתפילה: "תוקדש (ותבורך) אדון על (ידי) כל מעשיך (מה שבראת) – כי מקדישיך בקדושתך קידשת".

הקב"ה מקדש אותנו, וכך נותן לנו את היכולת והאפשרות לקדש אותו.

איפה אנו מקדשים את הקב"ה? למשל ב"קדושה" – "נקדישך ונעריצך... קדוש... ה' צבאות מלוא כל הארץ כבודו".

לסיכום: קדוש הכוונה לדבר שמתקדש. דבר קדוש בשבילנו הוא דבר שאנו מייחדים אותו.

ביהדות המצווה והמטרה הן "לחבר" כביכול את הקב"ה לדברים שבחול - לקדש את החול. הקב"ה מקדש אותנו, וכך נותן לנו את היכולת והאפשרות לקדש אותו.

ממליץ לך מאוד ללמוד את אחד מהספרים הבאים: "עיין ערך יהדות" – הרב חגי לונדין, מסביר בבהירות ובלשון של ימינו מוגי יסוד ביהדות.

"איך לבנות חיים" - חברותא במסילת ישרים עם הדר גולדין. פירוש מובן ומעניין.

"היי הרב" – הרב יוני לביא. שאלות ותשובות לא שכיחות בנושאים לא מעטים.

ואם אתה רוצה ממש להשקיע - שיעורים במחשבת ישראל של הרב אורי שרקי באתר מכון מאיר http://www.meirtv.co.il/site/set.asp?id=22280

מקווה שעזרתי. אתה מוזמן לשלוח תגובה ועוד שאלות.

שנה טובה ומתוקה

דורון