מה היה לפני השם, לפני התוהו ובוהו?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 20/11/19 22:21 כב בחשון התשפ

שאלה

היי הרב, יש לי שאלה באמונה.

ברור שאני מאמינה ודתייה והכל, אבל יש לי שאלה שקצת מפריעה לי.

מה העבר של ה'?

נכון שפעם היה תוהו בבוהו אבל מה היה לפני??

תודה

תשובה

לשואלת היקרה שלום רב.

שמחים מאד לקבל את שאלתך! את בהחלט מאמינה ודתייה, וזה בכלל לא סותר שצריך לברר שאלות כאלו ואחרות!

התורה מתייחסת ל'תוהו ובוהו", אבל זה לא שאנחנו יודעים בדיוק למה הכוונה. בעצם לפני שהיה עולם - לא היה כלום. הקב"ה תמיד היה - לא היה משהו שהיה 'לפניו' כי הוא תמיד היה, אבל העולם התחיל בנקודה מסוימת, נקודה שלפניה לא היה כלום.

זה באמת קצת מוזר לחשוב על זה, ואולי במובן מסוים לא משהו שאפשר לקלוט עד הסוף, אבל אני חושב שאפשר להתרגל למחשבה הזו, שלפני שנברא העולם - היה רק אלוקים. לא שום דבר אחר חוץ מזה.

בהצלחה רבה!

טוביה