שאלות באמונה - ואמונת חכמים

חדשות כיפה חברים מקשיבים 07/02/21 11:32 כה בשבט התשפא

שאלה

שלום.

יש לי כמה שאלות באמונה:

1. אך אדע שעמ"י הוא באמת העם הנבחר?

2. אך אדע שאני צריך לחיות ע"פ חוקי התורה?

3. איך אדע שיש בורא ואיך אדע שהוא באמת בחר בעם ישראל?

כמו כן, יש לי בעיה שפתאום אין לי (לא לגמרי) אמונת חכמים, ובתכל'ס זה לפעמים גם באנשים. תמיד עולה לי שאלות למשל על הראש ישיבה האם הוא באמת או שהוא לא כ"כ.... אני יודע שזה רק רגש וזה חולף אבל איך אפשר להגדיר את האמון אנשים ובבני אדם?

תודה רבה מראש.

תשובה

שלום וברכה רפאל היקר!

ראשית תודה רבה שפנית אלינו ושיתפת אותנו בשאלות החשובות שלך. שאלות באמונה הם מצרך צריכה בסיסי לכל יהודי, וחשוב מאוד לברר יסודות אלו על מנת שהחיים שלנו יהיו חיים יציבים מתוך בהירות ואמונה, ולא מתוך ניתוק, בלבול וטישטוש.

שאלותיך היקרות מחזירות אותנו ליסודות האמונה שלנו. לכן טוב לדעת שיסודות האמונה שלנו מבוססות על מעמד הר סיני, אירוע אדיר שהתרחש לעיני העולם כולו, ולא נמצא עד היום מי שחלק עליו.

כך, על ידי אירוע שהתרחש לעיני מיליונים רבים בגילוי חי, מוחשי וברור, התגלה לראשונה אלוקים למציאות כולה, ואמר: "אנכי ה' אלוקיך"! לא היה על כך כל חולק, לא באותו רגע ולא ברגעים שאחרי זה. באותו מעמד נבחרנו – עם ישראל, להיות העם הנבחר. על בחירה זו אין חולק בשום אומה ובשום עם. (גם לפי הדתות הגדולות בעולם - הנצרות והאיסלם, הטוענות שהן ה"יהדות החדשה", עם ישראל הוא העם הנבחר, אלא שלאחר מכן, כביכול חלילה, אלוקים "החליף" את בחירתו).

לכן, דווקא מתוך האירוע הזה אנו לומדים שיש בורא לעולם. נכון שיש טענות נוספות הגיוניות ולוגיות שיש בורא ויוצר לעולם מופלא שכזה, ואלו טענות חזקות ומשמעותיות. אך ההוכחה ממתן תורה היא הוכחה גדולה יותר משום שהיא עובדה היסטורית מוכחת המקובלת על כולם.

כעת, מתוך אמונה זו, כמה טוב לדעת שאותו בורא שברא אותנו ויצר אותנו, נתן לנו גם כלים והדרכות כיצד הכי נכון לנו לחיות בעולם שהוא ברא ויצר. אלו הם חוקי התורה והמצוות הנותנות משמעות ותוכן אמיתי לחיים כאן בעולם הזה. מצוות אלו אינן רק "ספר הוראות" רגיל ל"הפעלה נכונה" של ה"מכשיר המשוכלל" הנקרא – "העולם הזה", אלא הם יוצקים ערך ומשמעות של חיבור אמיתי למציאות של העולם כולו!

וודאי שיש צורך וחשיבות להמשיך ולהרחיב את העיסוק ביסודות ובירורי האמונה עוד ועוד, ואני ממליץ לך בחום לחפש ספר שנוטה לסגנון שלך, מחשבתי, חסידי, לוגי וכדו'. ישנו את הספר "המכתב" של הרב יצחק פנגר המומלץ בתור התחלה טובה לבסיס להכרת יסודות חשובים באמונה. אך הייתי ממליץ לך למצוא דמות שאתה מעריך וקרוב אליה, שאתה מרגיש שיכולה לעזור לך למצוא ספר או לענות לך ישירות על השאלות שיעלו לך בהמשך התהליך המופלא והמיוחד הזה! וכמובן, שתמיד תוכל לפנות אלינו שוב – בשמחה רבה!

לגבי האמונה באנשים. המחשבה שאולי המציאות מולי היא אחיזת עיניים ומשקרת, ביסודה היא מחשבה בריאה ועניינית, מפני שהיא נותנת לאדם את היכולת לא להיגרר אחרי כל דבר נוצץ ולהפעיל שיקול מחשבה עצמאי וביקורתי. אמנם, ריבוי של חששות כאלו וחוסר אמון מוחלט במציאות יוצר חוסר יציבות ויכולת פעולה מינימאלית. אולי הנהג אוטובוס בכלל לא עשה אף פעם רישיון? אולי הרופא מביא לי תרופה לא נכונה? אולי ההורים שלי לא ההורים שלי ואני מאומץ בכלל?! וכו'. וכך אי אפשר לחיות. אלו חששות שאין להם סוף ואף אין להם יסוד. לכן צריך איזונים – כמו כל דבר בחיים. העולם ברובו המוחלט הולך לפי הטוב והישר, הנורמאלי והמצוי. משכך רוב העולם הינו טוב והאנשים בו הם אנשים טובים הרוצים לעשות טוב.

כשאתה מרגיש שהמחשבות הללו משתלטות עליך, נסה לחשוב לאיפה הן גוררות אותך, אם הן מובילות אותך למחשבה מעמיקה, לבחינה מחודשת ולהתקדמות – אמץ אותם בשתי ידיים, אך אם הן נועדו רק להפחיד, לערער ולבלבל – דחה אותן על הסף, ואל תיתן להן מקום בלב, דחה אותן על ידי התעסקות בדבר אחר ותשקיע את עצמך בעשייה אחרת.

מאחל לך מעומק ליבי, הצלחה בכל תחומי החיים, בבירורי האמונה ובהתקדמות בבניית העולם הפנימי המופלא שלך!

מעריך מאוד!

ידידיה