ביטחון בקב"ה וטסטים: איך בדיוק זה עובד? ומה פירוש "הכל לטובה"?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 26/04/20 12:43 ב באייר התשפ

שאלה

שלום רב.

יש לי שאלה בנוגע לעד כמה צריך להרחיק לכת עם האמונה בקב"ה?

כבר עשיתי כמה טסטים בנהיגה. במבחן האחרון לא עברתי, ואני יודע שזה לטובה.

אך עשיתי השתדלות גם רוחנית (הרבה תפילות), ולפני כל מבחן לקחתי ריטלין, כי אני צריך את זה, אך בכל מבחן שלקחתי - נכשלתי.

אני באמת מבין שאני צריך לבטוח בהשם, אבל אולי לבטוח זה אומר לזרוק את הכל להשם ולנסות בלי התרופה, וכך להראות להשם שאני סומך עליו?

עוד שאלה: תמיד אומרים שהל לטובה. ולכן תמיד אומרים שרק אחרי תקופה אתה פתאום תדע שזה היה לטובתך. אך יש גם פעמים שזה לטובתך לא מהבחינה שהיתה נפילה כדי שזה פתאום יועיל לך בעתיד, אלא כדי לכפר על עוונות. הגדרה נכונה?

למדתי בגמרא מסכת יבמות דף מז' שהאדם יכול לבדוק את מצבו הרוחני על מצבו הגשמי. האם זה הגיוני?

תשובה

שלום רב.

שאלות מאוד יפות שאלת. קודם כל - טסטים זה לא דבר קל, ומעטים האנשים שעוברים ללא מאמץ. גם אני נכשלתי לא פעם אחת. אבל עם הרבה רצון והשקעה בסוף גם את המבחן הזה עוברים.

נתחיל קודם כל בסידור השאלות. השאלה הראשונה היא מה גבול הבטחון בה'? השאלה השניה היא האם לפעמים הטובה שיוצא לי מנפילה היא כיפור עוונות? והשלישית היא האם אפשר לבדוק את מצב הרוחניות של אדם בעזרת מצבו הגשמי?

ישנו באמת מושג מאוד רחב בתורה שמכונה בטחון בה'. אבל לא סתם המושג בדרך כלל חופף למושג בשם "השתדלות". הקב"ה ברא את עולמו עם חסרונות. חלקם קלים וחלקם קשים, ולא לשווא ככה הוא ברא. כותב הרמח"ל בספר "מסילת ישרים" שעולם הזה דומה לטרקלין, מבוא, לעולם הבא. וכעת כשאנחנו במבוא, הקדוש ברוך הוא ברא חסרונות כדי שנתאמץ לתקנם, וכך נביא את העולם הזה למקום טוב יותר כל הזמן. הקדוש ברוך הוא יכל לברוא עולם מושלם ובכל זאת הוא רצה שנתמודד, ניצור, נפתח ונתקדם בעולמו.

לכן עם המילה בטחון, שאומרת שצריך באמת לבטוח שה' יעזור לנו כשנצטרך, עלינו קודם כל לעשות השתדלות מצדנו. מדד ההשתדלות צריך להיות תמיד כמה שאני יכול לעשות. מרגע שאני כבר לא יכול יותר להשקיע, שם מגיע הביטחון שלנו בה' שיעזור לנו וייתן לנו את הכוחות לעמוד בניסיון. לכן ודאי שתיקח כדור וודאי שתעשה עוד שיעורים כדי להצליח אם זה מה שדרוש לכך. הקדוש ברוך הוא רוצה שתתאמץ כדי שתיצור בכוחך עולם טוב יותר. ועל זה נאמר "כוחי ועוצם ידי, עשה לי את החייל הזה". אני התאמצתי מאוד והוא זה שנתן לי את הכוחות מלכתחילה להצליח בניסיון.

השאלה השניה עוסקת באמת בנושא מאוד מורכב ומעניין. חז"ל דברו על "כל מה שה' עושה הכל לטובה" המון. הקדוש ברוך הוא סידר שכמו שלנו יש תפקיד במציאות לשנות ולתקן, כך יש מהלך גדול בו גם אנחנו כלולים, שלא תמיד מצטיירים לנו הדברים כחיוביים. אבל אחת מהגישות המרכזיות למשפט זה אומרת דבר נפלא. כאשר קורה לנו דבר מסויים במציאות יש לכך סיבה ומשמעות, לא משנה אם דבר זה טוב או רע. אם נדע שאירועים אלו לא מתרחשים סתם אלה מטרתם היא לפתח אותנו. נוכל מכל אירוע כזה להבנות ולהתפתח. וכך בעצם אנחנו יוצרים את הטובה שיצאה מהאירוע. אתן דוגמא, למשל אדם שעבר תאונת דרכים. לאחר התאונה ישב אותו אדם עם עצמו והבין שאם הוא לא רוצה שתאונה כזו או יותר גרועה תתרחש שוב, עליו לנהוג בזהירות גדולה יותר. כך מאירוע לא חיובי צמח פיתוח חיובי בעולם.

אחזור לנושא ואומר שאני לא יודע היכן כתוב שדברים רעים מכפרים על עוונות. אבל לא כל כך מומלץ בכלל להתעסק בזה. חשבונות של מעלה כדי להשאיר למעלה. מצדנו לעשות את ההשתדלות הגדולה ביותר שנוכל. כך נוכל גם לפתח את העולם וגם ליצור את החיוביות מהאירוע המצער.

ועכשיו לשאלה האחרונה. הרמח"ל במסילת ישרים מזכיר עוד דבר. אדם צריך לבדוק את עצמו, את מעשיו ומחשבותיו כל יום. בדיקה של עצמי מאפשרת לי לא רק לדעת איפה אני עומד, אלה גם לדעת לאן אני שואף. ישנן הרבה דרכים לבדוק את עצמך, והרבה מאוד ממה שאנחנו עושים גם מעיד על עולם רוחני מסויים. אבל דרך זו של בדיקת הגשמיות קשה מאוד לביצוע. אמליץ לך על דרך אחרת יפה לבדוק את עצמך. אדם יכול למדוד את עצמו על פי יצר הרע שלו. כלומר, מכיוון שכל הזמן אנחנו מתקדמים שואפים ובונים את העולם ואת עצמינו, היצר הרע כל יום מחדש נשבר ונבנה שוב על פי ההתקדמות שהתקדמתי.

למשל אדם שקשה לו לקום לתפילות שחרית, בהתחלה היצר אמר לו "עזוב... אל תקום לתפילה, תתפלל יחיד אחר כך". לאחר שהאדם כבר התגבר והתקדם היצר אמר לו "עזוב אל תתפלל בכוונה מלאה, זה דורש ריכוז ומאמץ". לאחר שהוא גם הצליח להתרכז כראוי הוא רוצה לקום ותיקין, אז היצר כבר לוחץ ואומר לו "עזוב ותיקין זה מוקדם, תקום למניין המאוחר." אם נשים לב נראה שפעם האדם התאמץ לקום בכלל למניין המאוחר ולבסוף היצר הרע מנסה לגרום לו לקום "רק" למניין המאוחר. אדם כזה יכול לראות את ההתקדמות שלו בכל שפעם מה שהיה בשבילו הישג היום הוא נפילת קומה. תהליך זה כמובן יכול להתרחש גם הפוך.

ישר כח ענק על הרצון להשתפר ולגדול.

בהצלחה במבחן הנהיגה.

איתן