אירוח אח חילוני אצל אחיו הדתי לארוחת שבת בצהרים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 10/02/20 17:10 טו בשבט התשפ

שאלה

שלום רב. בעקבות דיון שהתעורר השבת, בנושא אירוח אח שיצא בשאלה לפני שנים רבות אצל אחיו שומר המצוות לסעודת שבת בצהריים.

כלתי אומרת שמפריע לה שהוא יגיע אליה תוך חילול שבת.

להזמין אותו לכל השבת זו לא אפשרות.

אם זאת כשכל המשפחה מתארחת בביתי ברור שהוא מגיע ומתקבל בשמחה ובאהבה ע"י כולנו כולל כל אחיו, למרות שמגיע ועוזב בשבת.

השאלה עולה כשאנו מתארחים לשבת אצל בני וכלתי ונמנעים מהזמינו בגלל חילול השבת של שלו.

אני חושש מקרע אפשרי בין ילדי בגלל סיבה זו.

מכבד כמובן את דעת כלתי ובני שומרי המצוות אבל חושש מהלבנת פניו של בני שאינו שומר מצוות ולקשר בין האחים לטווח ארוך.

לטענתי, גם אם תוך כדי חילול שבת הוא מגיע, שומע קידוש וברכת המזון, ומתחבר ל"גרסא דינקותא" ולו לארוחה אחת, דיינו... שלא לדבר על ליל הסדר וחגים אחרים.

אודה לחוות דעת הרב לשאלתי.

תשובה

שלום וברכה

לשאלה רגישה ועדינה זו יכולה להיות יותר מתשובה אחת מקובלת, ויש מחלוקת בין רבנים בעטיה.

ומדוע ? כי אנו מבקשים לעשות שני דברים שבמבט ראשון יש בהם סתירה: נאמנות מוחלטת להלכה ולשבת ובשל כך אי רצוננו להיות שותפים גם בחילול שבת של אחרים, ומאידך גיסא החשיבות הגדולה של המשפחה, של הרצון שלא לקרוע קריעה מיותרת בתוך משפחה.

וצריך לזכור שמתחשבים בכולם – לא רק באלה שמחללים שבת אלא גם באלה שמפריע להם שמגיעים אליהם באמצע השבת.

צריך להתנהל בסוגיה זו בין הטיפות. אפשר שדווקא המצב כעת, כלומר – כשמתארחים אצלכם אתם הולכים לאור הרבנים המתירים גם להזמין בשבת עצמה, ובוודאי כשמדובר בבן משפחה, וכולם שותפים בכך, וכשמתארחים אצל בתכם נוהגים אחרת, וכך באים לידי ביטוי הדרך השניה המקובל בין הפוסקים.

האם אתם יכולים ללכת בדרך זו ?

כל טוב