איך ולמה אני אמורה לירוא מהשם?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 01/03/21 01:15 יז באדר התשפא

שאלה

אני לא מפחדת מהשם, מה זה אומר לפחד ממנו? ממה יש לי לפחד? הוא אבא שלי...

תשובה

שלום לך.

איזו שאלה יפה. מעיד על חיבור רגשי עמוק שיש לך עם הקב"ה...

אולי שווה שנשאל קודם מה היא יראה בכלל לפני שנדע לירא מ-ה'?

אנחנו חושבים הרבה פעמים שיראה ופחד זה אותו הדבר. אבל כבר אמרו לנו המפרשים שאין כזה דבר בעברית שתי מילים בעלות בדיוק אותו המשמעות. לכן נדייק, פחד הוא רתיעה/הסתייגות ממשהו גדול ממני. אמנם לא כן היא היראה. היראה היא הערכה מתוך הבנת הבדלי הגבהים. ממלך בשר ודם אנחנו מפחדים. לעומת זאת כשאנחנו רואים מפורסם שאנחנו מעריכים לרוב אנחנו יראים. כלומר מתוך הערכתי העמוקה לאותו עניין אני נותן לו כבוד.

לכן חכמים אינם מעודדים את הפחד אבל מדריכים אותנו לירא את הקב"ה. זאת כי הפחד גורם לנו לקפוא ולא להתקדם. לעומתו היראה עוזרת לנו להתחבר דווקא לאותו דבר גדול, ומהחיבור לצעוד יחד איתו קדימה. כמו שהזכרת, אבא. ובאמת המפגש הכי מוכר שלנו עם יראה זה הפסוק "איש אמו ואביו תיראו...." האם הכוונה מכאן שצריך לפחד מההורים שלנו? חס וחלילה. אלא לראות בהם את הגדלות שלהם ובכך לרצות עוד יותר להתקרב.

לעיון נוסף אני ממליץ בחום על נתיב היראה למהר"ל.

ישר כח על השאלה היפה.

איתן