ברכות "ברוך שעשה לי נס" והגומל לאחר תקיפה מינית

חדשות כיפה חברים מקשיבים 06/04/21 18:42 כד בניסן התשפא

שאלה

היי

עברתי תקיפה מינית.

האם אני צריכה/יכולה לברך "ברוך שעשה לי נס" באותו מקום וכנ"ל לגבי "הגומל"?

תשובה

שלום יקרה.

ראשית - כל הכבוד לך שאת מספרת ומשתפת אותנו בחוויה המטרידה הזאת. אני יודעת שזה לא קל בכלל, וזה כבר מראה שיש לך המון יכולת להתמודד ולהילחם באומץ על מה שמגיע לך, על הביטחון שלך. וזה דבר גדול ומרשים.

לעבור אירוע קשה שכזה כפי שעברת - זה דבר כואב. מפחיד. זוועתי. זה פשע חמור מאוד. בגלל זה יש הרבה מאוד גורמים שמסייעים להתמודד עם חוויה כזאת. מגיע לך לבל ייעוץ ותמיכה עזרה, לא בגלל שאת חלילה חלשה – להיפך. בגלל שיש בך את הכוח להתגבר ולשמור על נפש חזקה וטובה גם אחרי אירוע איום שכזה.

אז ראשית אציע לך כאן כמה אפשרויות לבחירתך כדי שתוכלי לקבל קצת תמיכה שהכי מגיעה לך, ואז אתייחס לנושא של הברכות שעליו שאלת:

1. מרכז תהל

המרכז מציע מענה קשוב, מקצועי ורגיש לפניות של בנות דתיות (ובכלל) בנושא הטרדה ותקיפה מינית. המתנדבות שם מאוד מנוסות בכל הצדדים שקשורים לנושא: תמיכה רגשית ונפשית, איך והאם לספר להורים, וכו'. את יכולה לדבר איתן באופן אנונימי, בחינם לחלוטין, ובלי להתחייב מראש לשום דבר.

המספר שלהן: כוכבית 2511. הן זמינות 24 שעות, וכשאין מענה אפשר להשאיר הודעה ויחזרו אלייך. אפשר גם בצ'אט: https://www.kolmila.org.il/

ובווטסאפ: 052-8361202

המספר של מרכזי הסיוע: 1201

את יכולה לדבר איתן באופן לגמרי חופשי, ומובטח לך שהם לא יעבירו את הפרטים שלך בלי רשותך לאף אחד! כך תוכלי לקבל המון מידע והסברים על הזכויות שמגיעות לך, ועל האפשרויות שלך להמשך.

2. המוקד הטלפוני של חברים מקשיבים

אם תרצי תוכלי לדבר עם מתנדבות מנוסות במוקד הטלפוני שלנו. גם כאן זה חינם ואנונימי, ללא שום התחייבות. יש לנו מתנדבות שמנוסות בתחום הזה, עם רקע בטיפול ובתמיכה בבנות שעברו דברים דומים. המספר: כוכבית 8298. הן ממש ממש ישמחו לדבר איתך, להקשיב, ולחשוב יחד איתך על כיוונים לפעולה.

חשוב שתדעי שבכל מקרה - את לא לבד. בלי קשר לנושא של הגשת תלונה או כל דבר אחר - אנחנו תמיד כאן בשבילך, להקשיב, לדבר, להוריד מהלב, בכל נושא. לא נלחץ עלייך לעשות שום דבר. ואם לא נוח לך בטלפון, את יכולה לכתוב אלינו שוב דרך האתר כפי שעשית, או לדבר איתנו בווטסאפ: 052-468-3927. הכי חשוב שלא תהיי לבד עם העניין הזה. כי מגיע לך להרגיש טוב.

וכעת לגבי הברכות:

האמת היא שההלכה לגבי הברכות תלויה מאד בסיטואציה - האם היתה בכך סכנת חיים? איך ניצלת בסופו של דבר? ועוד שאלות. ככלל, אפשר בהחלט לברך 'הגומל', אבל לא לברך ברכת 'שעשה לי נס במקום הזה', אלא במצב של סכנת חיים ממשית.

ברכת הגומל צריכה להיות מול ציבור, ולעיתים יש בזה אי נעימות. במיוחד במקרה שלך תתכן אי נעימות, משום שמן הסתם יהיה קצת מביך לענות על שאלות בנושא. אני מעתיק מתוך 'פניני הלכה' של הרב אליעזר מלמד את ההתיחסות שלו ל'ברכת הגומל' על ידי נשים:

אבל לפי הדין ראוי יותר שהנשים תברכנה 'הגומל'. וכדי לפטור את בעיית הצניעות, יש שהציעו שהאשה תעמוד בעזרת נשים, והבעל יברך עבור אשתו 'הגומל', והיא תענה אחריו אמן ותכוון לצאת ידי חובה בברכתו (מ"ב ריט, יז). ויש אומרים שאין לבעל לברך במקום אשתו (ב"י), וכן המנהג הרווח שהאשה בעצמה מברכת. יש שממתינות להזדמנות הראשונה שימצאו במקום שיש בו מניין אנשים, ואז יברכו. ויש שבאות לשם כך לבית הכנסת, ולאחר קריאת התורה מסמנים לקהל שימתין בשתיקה, והאשה מברכת מעזרת נשים 'הגומל', והקהל עונה אחריה.

למעשה, ראוי שנשים יברכו 'הגומל' כשניצלו מסכנה, ובמיוחד כאשר יש לה שמחה גדולה על ההצלה מן הסכנה, וכן המנהג הרווח. אולם במקרים שיש לגביהם ספק, או כאשר השמחה על ההצלה אינה גדולה, רוב הנשים נוהגות שלא לברך 'הגומל'. למשל, אף שרוב הגברים הטסים ממדינה למדינה נוהגים לברך 'הגומל', נשים לא נהגו לברך אחר טיסה. אבל יולדת, צריכה להודות לה' ולברך 'הגומל'. ומי שעברה הפלה וגרידה בהרדמה, כיוון שזה נחשב לניתוח, מן הראוי היה שתברך 'הגומל'. אלא שאם היא מתביישת ומעוניינת להסתיר את עובדת ההפלה, ניתן להקל שלא תברך. עד כאן מתוך 'פניני הלכה' (https://www.yeshiva.org.il/midrash/1680#1b)

ובחזרה לעיקר - כדאי מאד לפנות לקבלת תמיכה ממי שהזכרנו. מוזמנת לדבר, לעדכן, ולספר איך הולך.

בהצלחה!