שרת המשפטים, ציפי לבני, פרסמה היום (ד') תזכיר חוק לתיקון פקודת הנישואין והגירושין, שנועד לתת פתרון לבעיית סרבנות הגט והימשכות ההליכים בפני בתי הדין הרבניים באמצעות הסכם קדם נישואין.

במדינת ישראל מתקיימת היום מציאות קשה, בה מוצאים אלפי בני זוג את עצמם, בפרט נשים, במצב של עגינות על אף שברור שאפסו הסיכויים שנישואיהם ישוקמו.

בן הזוג המעגן דורש לא אחת מבת זוגו טובת הנאה תמורת הסכמתו להתיר את הנישואין, לרבות וויתור על זכויות שמוקנות לו. במצב זה מוצאת אישה את עצמה במצב של מלכוד משפטי בו היא מעוכבת גט בבתי הדין הרבניים ונאלצת, לצורך קבלת גט, לוותר במסגרת הסכם הגירושין ויתורים מפליגים על זכויות המגיעות לה מכוח הדין האזרחי.

לפי החוק המוצע, רושם נישואין יציע לבני זוג לחתום על הסכם קדם נישואין, בנוסח שיקבע שר המשפטים או בנוסח שבני הזוג יסכימו עליו, לאחר שנועצו במומחה בדין הדתי.

הסכם קדם נישואין שמוצע להסדירו בחוק הונהג על ידי רבנים גדולים בתורה בארץ ובעולם זה שנים. ההסכם נערך על ידי בני הזוג לפני הקידושין, ובו הם מסכימים שאם במהלך הנישואין יודיע אחד מהם לבן זוגו על רצונו להיפרד, ומשחלפה תקופה שנקבעה בהסכם והם לא הגיעו להסכמה להמשיך בנישואין, ישלם בן הזוג שמאלץ את בת זוגו להישאר נשוי לו יהיה חייב במזונות בסכום שנקבע בהסכם כל עוד הנישואין נמשכים.

הסכם קדם הנישואין קובע שבן זוג שאינו מוכן לכבד את זכות היסוד של בת זוגו לאוטונומיה, ולכבול אותה לרצונותיו ולהישאר במסגרת נישואין בכפייה ישלם מזונות מכוח ההסכם.

עם זאת, החוק נותן לבן זוג שמבקש להמשיך את הנישואין, תקופה של ששה חודשים או תקופה ארוכה מזו בהסכמת בת זוגו, להידבר עם בת זוגו כדי להגיע להסכמות באמצעות יחידת הסיוע בבית המשפט למשפחה או בגישור.

שרת המשפטים, ציפי לבני: "המצב הנוכחי, בו נשים עלולות למצוא עצמן מוחזקות בשבי בעליהן ומוותרות על זכויות המגיעות להן רק על-מנת להשתחרר מעול הנישואין - מצב שלצערי איננו תיאורטי, אלא קורה ליותר מדי נשים - הוא מצב שלא יכול להימשך במדינה דמוקרטית. חוק זה יתקן את העיוות, ויבטיח שחוקי היהדות לא יקבלו פרשנות צרה ומחמירה ולא ינוצלו לרעה ולא יפגעו בנשים. הסכם בין אוהבים המבטיח כי גם אם יפסיקו לאהוב, לא יהפכו לאויבים. פתרון נכון, הוגן וראוי במדינה יהודית ודמוקרטית."