בשלב הצגת מזונות חדשים, יש לכם בוודאי לא מעט שאלות: "מתי מתחילים?", "עם מה כדאי להתחיל?", "קודם ירקות או קודם פירות?", "לתת לו דייסה או לא?" אם כבר התחלתם מלאי התרגשות והתלהבות, בוודאי נתקלתם לא פעם בעיווות הפנים ויריקה של המזון החדש שנתתם לו. לפניכם עשרת הטיפים שיעזרו לכם לעבור את התהליך הזה יותר בקלות: רננה מזרחי, דיאטנית קלינית מנהלת מדעית מטרנה

  • מתי להתחיל? כדאי להתחיל את התהליך סביב גיל חצי שנה ובמידה והתינוק מראה סימני מוכנות כמו החזקה יציבה של הראש, יכולת להושיט במודע ידיים לאוכל ולהכניסו לפה והתעניינות שהוא מראה במזון שאתם אוכלים.
  • עם מה להתחיל? המזונות הראשונים המומלצים לתינוק הם ירקות, פירות, בשר, דגים, קטניות וגם דייסות דגנים לתינוקות המועשרות בברזל.
  • אחד אחד - מומלץ להתחיל בהצגת מזון חדש אחד בלבד בכל פעם על מנת לאפשר לתינוק להכיר ולהתרגל לכל טעם חדש בנפרד. כמו כן הציעו לו מזונות בשעות הבוקר כדי שתוכלו לעקוב כיצד הוא מגיב למזון החדש ושאינו מפתח תגובה אלרגית. חשוב גם לעשות זאת כשהוא עירני, רגוע ולא רעב מאד.
  • גלוטן - מומלץ להמנע מחשיפה מוקדמת מדי לגלוטן, ולכן אין לתת מזונות מכילי גלוטן (מצוי בדגנים חיטה, שעורה, שיבולת שועל ושיפון) לפני גיל 4 חודשים ומאידך גם לא להגיע לחשיפה מאוחרת לאחר גיל 7 חודשים. לאחרונה התפרסם מחקר רחב היקף שמצא כי גיל החשיפה לגלוטן אינו משפיע על עצם הסיכוי לחלות בצליאק אבל בהחלט יכול להשפיע על גיל הופעת המחלה ולכן גם כאן לא צריך למהר.
  • חדש אבל גם מוכר - עדיף להציע מזון חדש על בסיס מזון מוכר ואהוב: למשל להוסיף דייסת דגנים לחלב אם שאוב או לתמ"ל שהתינוק ניזון ממנו, או לתת מחית פירות עם דגנים לתינוק שכבר אוכל מחיות של פירות.
  • אמרו כן לדייסה -דייסה היא מזון שמומלץ לכלול בתפריט היומי של התינוק מגיל חצי שנה. נפח הקיבה של תינוקכם קטן, כגודלו של אגרופו ובמקביל הוא גדל בקצב מאד מהיר כך שצרכיו התזונתיים גדולים. ולכן כל כפית שהתינוק מכניס לפיו מאד חשובה. כאן יש לדייסה מקום של כבוד: היא מהווה דרך טובה ביותר לתת את הדגנים הראשונים לתינוק ומגיעה במרקם ובהרכב שהותאמו במיוחד לתינוקות. משרד הבריאות ממליץ על תפריט העשיר בברזל החשוב להתפתחות תקינה של תינוקות ומנת דייסה להאכלה בכפית מספקת ב40% מהקצובה היומית המומלצת לתינוקות בגיל זה (מנת דייסת מטרנה בהכנה סמיכה בהתאם להוראות ההכנה שעל האריזה)
  • להזהר מסטיגמות - אל תמהרו להכריז שהילד "אינו אוהב" מזון כזה או אחר גם אם הוא מסרב בתחילה. מחקרים מראים כי יש תינוקות עבורם נדרשת הצגה חוזרת ונשנית של המזון (לעיתים אפילו עד 17 פעמים) עד שהם מסתגלים לטעם החדש ואם עושים זאת באוירה רגועה ואוהבת, גדלים הסיכויים להתקבלות המזון ע"י התינוק.
  • תנו לתינוק להוביל - חשוב להבין שהתהליך צריך להיות מונחה ע"י התינוק! למה הכוונה? אתם אחראים על הצגת מגוון מזונות בריאים לתינוק ועל הקניית הרגלי אכילה נכונים אבל התינוק מחליט מה וכמה לאכול!
  • בלי הסחת דעת - הקפידו על אכילה ליד שולחן האוכל ולא תוך כדי הסחת הדעת. חשוב שהתינוק יאכל בצורה מודעת, יחווה את הטעמים והמרקמים החדשים ושאתם תהיו קשובים לאיתותים שלו.
  • הרגלים לחיים - הרגלי התזונה הנרכשים בינקות הופכים להרגלי חיים ולכן כדאי לנצל את התקופה הזו להקניית הרגלי אכילה נכונים. הקפידו על ארוחה משפחתית משותפת אחת ביום בה תוכלו להנות מחוויה משפחתית מגבשת וזכרו שאתם מהווים את המודל של ילדכם כך שהדרך הטובה ביותר להקנות להם הרגלים טובים שילוו אותם להמשך החיים היא ההתנהגות האישית שלכם