Metallic Blues
ארץ: ישראל
שפה: עברית/ אנגלית/ גרמנית, תרגום :עברית, אנגלית, גרמנית
שנה: 2005
במאי: דני ורטה , Dan Verete
אורך הסרט: 90 דקות
מתאים לגילאים: נוער, תיכון, מבוגרים,

תקציר עלילת הסרט
"מטאליק בלוז" עוקב אחרי סיפורם הטראגי-קומי של שני סוחרי מכוניות שמואל (אבי קושניר) וסיסו (משה אבגי). כשלידיהם של השניים מתגלגלת מכונית יוקרה הם בטוחים שלפניהם עומד מפתח להתעשרות מהירה. השניים מחסלים את חסכונותיהם ונוסעים לגרמניה על מנת "לעשות את המכה". בגרמניה הדברים מתחילים להסתבך ולבסוף מתברר כי ה"מציאה" אינה גדולה כל-כך וכי השניים הפסידו בגדול. הם חוזרים אל הבית, לישראל חסרי כל ומאוכזבים. בין לבין עולה התמה המרכזית של הסרט, השפעתה של השואה על הישראלים שישה עשורים אחרי. גרמניה מעוררת בשמואל, דור שני לשואה, אסוציאציות מאיימות וגם סיסו, בן לעדות המזרח נגרר אליהם. הסרט מערער על המיתוס הידוע של "גרמניה האחרת"- עבור היהודי מצטיירת גרמניה כזר האולטימטיבי, עבורו לא השתנה בה דבר וספק אם משהו יכול להשתנות. מעיניו של שמואל מצטייר המסע כמעט כסיפור דידקטי- הוא ניסה להתעלם מהמורשת שלו ולנהל בגרמניה עסקים והנה הוא נענש על כך בגדול. גרמניה הניבטת ברקע היא גרמניה מנותקת שמבקשת לשכוח את השואה והיהודים ולהמשיך בחייה, היהודים מוצגים כמי שלעולם לא יוכלו לשכוח. הסרט הוצג במספר פסטיבלים נחשבים בעולם והיה הסרט הנצפה ביותר בישראל בשנת 2005.
&hl=en&fs=1

ההמלצה שלי:
המבקרים הישראלים לא מאוד אהבו את "מטאליק בלוז" והאשימו את הבמאי דני ורטה בחוסר תחכום ובחוסר רגישות. לדעתי יסוד הביקורת הוא בכך שורטה העיז להציג פה גישה אחרת ולא מאוד פופולארית בשנים האחרונות ליחסי ישראל-גרמניה. אכן עבור שמואל ביחס אל גרמניה אין מורכבות והוא מתקשה להבחין בין גרמניה הנאצית לגרמניה המודרנית, אלו התחושות הסובייקטיביות שתוקפות אותו פעם אחרי פעם. באופן אישי אני חושב שהביטוי לתחושותיו של שמואל הוא נאמן ועשוי טוב, אינני רואה פה חוסר תחכום או חוסר רגישות. לדעתי מדובר בסרט לא רע, רגיש ומוצלח, המצליח להעביר באופן נאמן לצופה את תחושותיה הסובייקטיביות של הדמות ולא מדובר בעניין של מה בכך. העלילה הקלאסית- של מי שרצה להרוויח והפסיד בגדול, היא אוניברסאלית באופייה ויוצרת הזדהות עם הדמות. המשחק של איבגי וקושניר כשני הדמויות אף הוא מוצלח, גם אם לא מצוין. פס הקול נחמד ומשולב היטב עם התמה, הצילום ומשחקי המצלמה הנדרשים על מנת להדגים את תחושותיו של שמואל מוצלחים פחות.
מידע חינוכי:
- הסרט מומלץ במסגרת של דיון בנושא "גרמניה האחרת"- האם המושג שתבע דוד בן-גוריון במסגרת הויכוח על הסכם השילומים אכן עומד במבחן המציאות? מהו יחסנו אל גרמניה כיום? חשוב מכך- מהו יחסנו אל השואה כיום? האם אנחנו "חיים את השואה", מהו המחיר שאנחנו משלמים על כך ולחלופין מהו הרווח שאנחנו מפיקים מזיכרון השואה? ובכלל- האם בכלל ניתן אחרת. חשוב לציין כי ניתן לדון בסרט גם בהקשר אחר ולהתעלם מההיבט של גרמניה. הסרט מבקר באירוניה את פנטזיית ההתעשרות המהירה, את "החלום האמריקאי". רעיונות כלליים כמו "תפסת מרובה לא תפסת" ו"איזהו מאושר השמח בחלקו" זוכות כאן לחיזוק ניכר.
הדרוג שלנו
שווה צפיה [star count=4]
די לאלימות [star count=4]
ערכים [star count=5]
צניעות [star count=5]
התנהגות שפה [star count=4]
איכות קולנועית [star count=4]