הקטע הארוך ביותר מתוך אמת המים העליונה הקדומה של ירושלים, נחשף לאחרונה בחפירות ארכיאולוגיות בשולי שכונת גבעת המטוס, כך נמסר הבוקר (ב') מרשות העתיקות. את החפירות מנהלת רשות העתיקות כחלק מהרחבת השכונה. החפירות חשפו כ-300 מטרים רצופים מהאמה העליונה, אשר הובילה מים לעיר העליונה של ירושלים, ובה ארמונו של הורדוס ובתי עשירי ונכבדי העיר לפני כ-2000 שנה.

חפירת האמה צילום: אמיל אלגם רשות העתיקות

"כושר המצאה יוצא דופן"

"האמות ריכזו מי מעיינות באזור בית לחם ובכושר המצאה יוצא דופן, הזרימו את המים לאורך עשרות קילומטרים במצטבר. אומרים ד"ר עפר שיאון ורותם כהן, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות. "האמה המכונה 'האמה העליונה' הזרימה מים לעיר העליונה - הרובע היהודי והארמני של היום, וזו המכונה 'האמה התחתונה', הובילה מים ישירות לבית המקדש".

אמת המים העליונה, מבט מלמעלה צילום: אמיל אלגם רשות העתיקות

האמה העליונה, שקטע ממנה נחשף כעת לאורך מאות מטרים, המשיכה לשמש גם לאחר חורבן ירושלים, בשנת 70 לספירה. בטיח שביסודות האמה נמצאו כ-25 מטבעות, שפוזרו במרחקים שווים יחסית. בין השאר, נמצא בתשתית האמה גם מטבע משנה ב' למרד הגדול של מלחמת היהודים ברומאים, משנת 67- 68 לספירה.

תיארוך מוחלט של שלבי בניית אמות המים של ירושלים

"חשיפת הקטע הרציף הארוך ביותר של האמה העליונה כעת, ומציאת 25 המטבעות, תאפשר - אולי, לראשונה, תיארוך מוחלט של השלבים השונים של בניית אמות המים של ירושלים, ואולי אף תשפוך אור על השאלה - מי היה בונה האמה הראשון? האם היו אלה החשמונאים או שמא המלך הורדוס", אומרים החוקרים.

וטלי סטרמן, רשות העתיקות צילום: דר עופר שיאון ורותם כהן, מנהלי החפירה, באמת המים שחשפו

קטע האמה העליונה שהולך ונחשף בימים אלו, היה קבור תחת טונות של פסולת אדמה מודרנית. האמה התפתלה בתוואי טופוגרפי נוח ומתון, ועד כה, נראים בה שלושה שלבים ברורים: השניים התחתונים – מימי שלהי ימי הבית השני, והשלב העליון הוא – מימי הלגיון הרומי, שמחנהו כאמור שכן בעיר העליונה. איכות הבנייה במקום גבוהה, הטיח בה מוחלק היטב והדפנות מוגבהות. במקרים אחדים. לעיתים נבנתה האמה, היכן שנהרסו השלבים הקדומים, על יסודות לגובה שלושה מטרים.